Каназирева: Няма как да глобим всички за хорото

Отговорността ще я поеме кметът на Калофер, а последствията - всички ние, както и болниците, коментира областният управител на Пловдив

Каназирева: Няма как да глобим всички за хорото | StandartNews.com

Няма как да бъдат санкционирани всички участници в мъжкото хоро на Йордановден в студените води на Тунджа в Калофер. Това каза пред Нова телевизия областният управител на Пловдив Дани Канарзиева. 

Според нея аспектът в ситуацията е морален.

"Отговорността е на местната власт, която да проследи цялата организация и да установи такъв ред, че да не се нарушават противоепидемичните мерки. Отговорността ще я поеме кметът, а последствията - всички ние, както и болниците в Карлово и Пловдив", заяви тя.

Санкция от 1000 лв. ще бъде наложена на кмета като физическо лице, защото бил длъжен да следи за изпълняването на заповедите на здравния министър, обясни губернаторът. 

По-висока е санкцията за администрацията – 2000 лева, ако бъде наложена, добави тя. 

„Уважавам традициите. Неведнъж сме присъствали на хорото в Калофер, но през тази година е различна ситуацията за всички и правилата трябва да са еднакви. Много бързо забравихме препълнените болници. Аз лично съм се молила на стажанти, за да помогнат на карловската болница“, сподели Дани Канарзиева. 

Междувременно кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че ще плати глобата за мъжото хоро в града, макар да не бе сред хората в реката и да призова хората да не участват. 

„Няма смисъл да търсят администрация, всичко е под мое ръководство. Глобата, която трябва да отнеса, нека бъде само за мен. Личи си, че е обществено значимо нашето хоро. След призивите ми много хора не дойдоха в града ни”, каза кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай