Вторник,

Откъде тръгна пожарът в Сакар

От: Агенция Стандарт -
287
Откъде тръгна пожарът в Сакар
A
A
A

Стана ясно кой е виновин за мащабния пожар в Сакар планина. Има заподозрян и отведен на разпит в полицията, предаде БНТ. Заради човешка небрежност 650 декара гора са унищожени. 8 пожарни екипа цяла нощ се бориха с огъня, за да предпазят близкото село Дрипчево. Сутринта пожарът беше овладян между Изворово и Оряхово.

Искра от косачка по време на косене на люцерна е най-вероятната причина за пожара. В полицията за разпит е бил отведен механизаторът.

"Издадох заповед, съгласувана с министъра на земеделието и храните, с която забраних обработването на пасища, горски територии и мери след 11 часа, това е сведено като информация до институциите", каза областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Само за 3 дни това е вторият голям пожар в Сакар планина. В борбата със стихията освен пожарникари помагаха и горски. 8 екипа остават да наблюдават, тъй като през целия ден на отделни места възникват макар и малки огнища. По обяд усилията дадоха резултат.

"Овладян е пожарът, по него днеска през деня ще осъществяваме патрулиране, с цел ако има нови огнища при увеличаване на температурите и вятър, виждате, че още от сутринта има много силен вятър, да можем да ги угасим своевременно", обясни началникът на пожарната Николай Вълчев.

Хората в близките села гледат с притеснение всеки пожар.

"Стигне ли до тука и аз не знам какво щяхме да правим. Първо ни е страх за жителите, за селото, всичко и животни и хора, и всичко, и продукция има насято и реколта", сподели Ана Митева.

За 3 дни пламъците погълнаха площ от над 7000 дка в Сакар планина. Заради човешка небрежност планината гори всяко лято.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички