Кабинетът да се вслуша в гласа на бизнеса

Кабинетът да се вслуша в гласа на бизнеса | StandartNews.com

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ

- Г-н Домусчиев, защо отново се готвите да напуснете Тристранния съвет?

- Повече от два месеца Националният съвет за тристранно сътрудничество не е провел нито едно заседание. През това време бяха взети правителствени решения и прокарани цели схеми, които заобикалят Кодекса на труда, конвенциите на Международната организация на труда и пр. национални и международни нормативи. Всичко това на практика ни отдалечава и от европейските принципи, и от всичко, което беше постигнато в тристранния диалог през годините.

- Каква е причината за това?

- Нямам никакво обяснение. Би било редно с този въпрос да се обърнете към вицепремиера Ивайло Калфин, който председателства Тристранния съвет. Това поведение ни озадачава още повече, тъй като през цялото това време постоянно научаваме от вас, медиите, за подготвяни промени в Кодекса за социално осигуряване, в данъчната система и пр., инициатор на много от които е именно министър Калфин. Бих искал да вярвам, че всичко това е резултат от непознаване на нормативната база, на процедурите и на досегашната практика от страна на министър Калфин и неговия екип, а не нещо предумишлено. Категоричен съм обаче, че тази практика не може да продължава повече. В крайна сметка, ако според управляващите Тристранният съвет е изчерпал своята роля, би било редно да ни уведомят и да предложат алтернатива. Вместо това ние сме свидетели на негласното заобикаляне на този важен орган.

- Правихте ли опити за диалог?

- Винаги настояваме за диалог, но такъв няма! Това е и причината четирите работодателски организации да излезем с отворено писмо. Преди време КРИБ проведе среща с министър Калфин, но в България има и други национално представени работодателски организации, нали?! В крайна сметка би трябвало всички инициативи на правителството в социално икономическата сфера да се обсъждат в широк формат, а като председател на Тристранния съвет вицепремиерът Калфин трябва да взема под внимание всички мнения, а не само това на синдикатите. Смятам, че каквито и различия да съществуват между работодателските организации, ние винаги сме работили и ще работим за подобряването на бизнес климата в България, тъй като това е единственият път за излизане от кризата, за увеличаване на трудовата заетост и повишаването на жизнения стандарт на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай