Хубавата Ива строява Гърция (ОБЗОР)

Хубавата Ива строява Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Соколът на Прада затяга колана на комшиите

Наша хубавица взе страха на Гърция. Ива Петрова поема мисията на Международния валутен фонд в Атина, съобщи говорителят на институцията Джефри Райс. Петрова ще преговаря с гръцкото правителство и ще държи изкъсо съседите за всеки техен харч.
Ива Петрова е технократ, има непоколебим характер и е един от "ангелите" на Пол Томпсън, директор на МВФ в Европа, казват гръцките медии. Другите две дами в екипа на американеца са китайката Хуй Джин и французойката Морган Гигу. Според комшиите трите са "жените дяволи".

Българка ще решава за парите на Гърция

Българка ще има решаващия глас за съдбата на южната ни съседка Гърция. Ива Петрова ще оглави мисията на Международния валутен фонд и ще участва в преговорите с гръцкото правителство, съобщи говорителят на институцията Джефри Райс. Новината потвърди и Елена Панарити - съветник на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и един от участниците в групата, която преговаря с кредиторите.

Ива Петрова е завършила Софийската математическа гимназия и УНСС. През 1997 г. работи като експерт в БНБ, след което през 2004 г. взема докторска степен по макроикономика в Мичиганския щатски университет. Веднага след това българката започва работа към МВФ във Вашингтон като икономист, а от 2012 г. работи в екипа за гръцкия дълг. Най-вероятно Петрова се е засякла и с бившия финансов министър на България Симеон Дянков, който до 2009 г. също работеше в МВФ. Тя е технократ, има непоколебим характер и е един от "ангелите" на Пол Томпсън, представителя на МВФ в Гърция, казват гръцките медии.

Другите две колежки на Петрова в екипа на американеца са китайката Хуй Джин и французойката Морган Гигу. Според гърците и трите са "жените дяволи". Заплатата на Ива Петрова надвишава 300 000 долара годишно, пишат още в Атина. Въпреки че възнаграждението й никак не е малко, тя му намира подобаващо място. Ива Петрова е фен на скъпите дрехи и винаги се носи елегантно облечена, казват гърците. Затова те са й сложили още едно прозвище - Соколът на Прада.

Безупречният външен вид на Петрова обаче не й печели симпатии сред южните ни съседи. Представителите на кредиторите се държат надменно с нас, заяви Елена Панарити. Според нея това вероятно се дължи на факта, че предишното правителство не е преговаряло, а е приемало безрезервно нарежданията на МВФ.

"Представителите на Международния валутен фонд са изключително "прилепени" към регламента на институцията и това ги прави твърди и непреклонни, но и доста предвидими", казва Панарити. Според нея "представителите на Европейската централна банка се интересуват само от цифри и данни, защото са назначени там за тези си способности, а не според това, доколко могат да се справят със спасяването на дадена икономика". Панарити разкритикува приложените в Гърция през изминалите години мерки, като хоризонталното орязване на пенсиите и заплатите. В действителност не е направено нищо за възстановяването на икономиката, а прословутият бюджетен излишък през 2014 няма да е в размер на 1,5, а на 0,6 на сто, допълни гъркинята. Тя беше категорична, че излизането на Гърция от Еврозоната ще бъде огромна катастрофа както за страната, така и за ЕС. "Последствията ще бъдат трагични, независимо, че икономическият екип на Германия се опитва да убеди Ангела Меркел в противното," категорична е Панарити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай