Хората искат възмездие от Янукович и шайката му

Хората искат възмездие от Янукович и шайката му | StandartNews.com

Румен Спасов, български бизнесмен в Украйна, за ситуацията в страната

 

- Каква е ситуацията в Киев към момента? Животът в града нормализира ли се?
- Обстановката се нормализира, метрото и автобусите в града вървят, парламентът вече работи и взима своите решения. Лошото е, че Югоизточна Украйна се надига и хората там не са доволни от събитията в Киев, вървят сепаратистки настроения. Иначе в столицата цари еуфория, хората искат нещата да се променят, защото тук беше грабеж и нямаше изход. Така че народът сега се радва на случилото се и Майданът ще стои до последно, докато не се разрешат всички въпроси.
- Вярно ли е, че хората се презапасяват с хранителни продукти?
- Няма презапасяване, това са глупости. Случи се само в един ден вследствие на провокация. Беше обявено едва ли не военно положение и казаха, че магазините няма да работят и само тогава хората се презапасяваха. Няма нито недостиг на храна, нито на бензин. Има всичко необходимо за нормалното функциониране на града.
- Как хората приемат заповедта за ареста на Янукович? Искат ли старата власт да бъде преследвана?
- Естествено, че старата власт трябва да бъде преследвана и хората искат това. В нея има много престъпни елементи, които ще бъдат преследвани. Янукович не постигна това сам, а имаше съмишленици, които го поддържаха и вследствие на техните действия се стигна до този Мейдан и до убитите 100 души. Все пак тези снайперисти не са паднали от небето.
- Очаква ли се помощ от Европа?
- От ЕС заявиха, че ще дадат средства и, че ще помогнат на Украйна. Бюджетът на страната е нулев. Кризата е както политическа, така и икономическа и то в най-жестоката й форма.
- А удар от страна на Русия предстои ли според вас?
- Москва предупреди за това. Ето сега се чу, че някакъв кораб с 300 въоръжени войници ще влезе в Севастопол, там има база. Но нещата не са еднозначни и никой не знае вярно ли е или не.
- Как се отразиха събитията на бизнеса в Украйна?
- Когато има нестабилност, още повече такива драстични събития, това винаги се отразява негативно на бизнеса и той няма как да е доволен.
- Смятате ли, че Украйна ще се разцепи на две части - прозападна и проруска?
- Това не бива да става. Но никой не знае дали Украйна ще се разцепи, или не. Югоизточна Украйна е на едно мнение, а Западна - на друго. Не зная какво ще стане, но има такива сепаратистки настроения.
- Съществува ли опасност кръвопролитията да се повторят, но този път в Източна Украйна?
- Не знам. Не дай, Боже! Защото случилото се тук е просто... не знам, просто нямам думи! Това е мародерство!
- Какво ще се случи с Янукович?
- Янукович ще го преследват, ще го хванат и арестуват, ще го съдят и ще го осъдят. Няма как, един убиец трябва да бъде преследван. Освен ако не избяга. Но и да избяга, той няма къде да отиде. Международният съд веднага ще го хване.
- Какво следва оттук нататък?
- Животът продължава. Парламентът работи, ще се избере по най-бързия начин и правителство. В най-близко време мисля, че ще започнат да се изпълняват законите, които приема парламентът, защото сега няма кой да ги изпълнява. Но първата задача е да се създаде правителство и то да си върши работата, както и виновните да бъдат наказани. Хората от площада няма да си тръгнат, докато няма възмездие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай