Господ прибра Натанаил на рождения му ден

Тежка катастрофа отключила болестта на митрополита

Господ прибра Натанаил на рождения му ден | StandartNews.com

Благоевград. Неврокопският митрополит Натанаил угасна навръх 61-вия си рожден ден. Духовният водач, който успя да спечели много битки на различни поприща, не можа да пребори рака. Той си отиде с вярата, че пътят към Бога може да ни спаси от долни и низки страсти, че духовното е над тленното. "Владиката бе истински стълб на църквата и на вярата. За нас кончината му е огромна загуба.

Такава празнина не се запълва лесно", редят свещеници в Пиринския край. Не крият, че Натанаил управлява Неврокопска епархия с твърда и решителна ръка, но с личния си пример на отдаденост на Бога и на служенето му водил и останалите в правия път. Приел много тежко преди време разкритието на Комисията по досиетата, че е бил агент на Държавна сигурност. "Това вля страшна болка в душата му, беше по-силна от физическите му терзания вследствие на болестта. Но не се отказа да следва Бог и неговите заповеди нито за миг", твърдят близки на митрополита. В светата обител в последните му дни на този свят медицински екип се е грижел за него и го подхранвал кислородно.

"Владиката строител", така ще бъде запомнен от миряните в Благоевградско. Защото през последните години той направи ремонти на десетки църкви в региона. Обяви се категорично срещу отварянето на досиетата на висшите духовници от Светия синод на Българската православна църква. Натанаил смяташе, че разкриването на досиетата на духовниците е противоконституционно и грубо нарушава отделеността на църквата от държавата. Той бе на мнение, че държавата не бива да се меси в църковните дела. Преди години той претърпя тежка катастрофа, която според слуховете отключила онкологичното му заболяване.

Последно дядо Натанаил бе видян от миряните в Благоевград през юни, когато освети 33-метровия кръст, издигнат в местността Заева поляна над града.

Не дочака въвеждането на часове по вероучение в българските училища. Убеден бе, че по този начин ще се постигне по-висок морал в подрастващите. И чакаше с нетърпение всяко лято. Тогава в двора на хаджидимовския манастир "Св. Георги", където се оттегли в последните години, кънтеше детски смях. От 1994 г. в светата обител се провеждат ученически лагери. В последните години идваха по 200-300, че и по 400 деца от цялата Неврокопска епархия. Малчуганите учат по специална програма - вероучение, кратки молитви, народни песни.

"Сутрин вдигат знамето. Вечер пеят химна и лягат. Църквата вече има свобода да се развива. А вярата е опора на всеки християнин. Без друго може, но без вяра - не!", това каза митрополитът преди време пред екип на в. "Стандарт". Почувстваше ли се малко по-добре, Натанаил не спираше да е сред миряните, да посещава различни събития, да проповядва, да наставлява, да съветва, да вдъхва вяра и надежда. "За мен голямата трагедия е, че нивото на нашия народ е стигнало толкова ниско, че всичко свързват с материалното, а не с духовното.

Не се гледа същността на въпроса. Интересува ни само материалното и, видите ли, и духовната институция - църквата, също се интересувала само от материалните неща. За какво се употребява материалното? Че падат църкви и манастири, че не могат да се платят заплати на свещеници, това никой не го говори. Защо не се говори, че църквата е ощетена", твърдеше приживе Натанаил. "Отиде си от този свят един от стълбовете на християнската вяра. Бог да го прости, Неврокопски митрополит Натанаил", каза председателят на църквата "Въведение Богородично" отец Андон Шавулев.

На 16-години става послушник в Троянския

Митрополит Натанаил е роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско, със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай