Голяма радост за 300 000 пенсионери. Идва на 1 април

НОИ обяви какво ще се случи на тази дата

Голяма радост за 300 000 пенсионери. Идва на 1 април | StandartNews.com

Голяма радост за 300 000 пенсионери на 1 април. И не, не е първоаприлска шега. Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април. Разпоредбата е част от Кодекса за социалното осигуряване.

Новите по-високи размери на изплащаните пенсии в масовия случай ще са по сметките на хората още с плащането за април.

Институтът взема предвид допълнителния стаж, натрупан от миналата година, за което разполага с данни от масивите с. През 2023 година средното постигнато увеличение преизчислените от 1 април 336 000 пенсии е 30 лв., каза Любомира Язаджиева, директор дирекция "Пенсии" в осигурителния институт.

Пенсионери, които продължават да работят и се осигуряват на доход, по-висок от този преди пенсионирането, е по-изгодно да поискат преизчисляване, освен за допълнителен стаж и с осигурителен доход, за което подават еднократно заявление.

"Ако лицето преди пенсионирането си години наред е работило на висок осигурителен доход, примерно между средния и максималния, тогава наистина е необходимо да продължава да работи на висок доход, за да е благоприятно това за него", каза Язаджиева, цитирана от БНР.

"Ако обаче установи, че този доход не е достатъчен, за да доведе до увеличаване на индивидуалния коефициент, тогава пенсията му се преизчислява само с допълнително положения осигурителен стаж след пенсиониране", поясни тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
Знам те
преди 3 месеца

Много шумИте, много шумИте, колеги! 300 хиляди пенсионери са 12 (дванадесет!!!) процента от всичките. НапишЕте как умират от недоимък ОСТАНАЛИТЕ ДВА МИЛИОНА И ДВЕСТА ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ на пенсионна възраст. Защото минималната ИМ пенсия е процент, т.е. ПО-МАЛКО ОТ 1-ца, от МИНИМАЛНИЯ ПРАГ НА БЕДНОСТ, ПОД който се умира. И те послушно си умират, презрени от изхранената от тях самите нова буржоазия. Що не пишете за тях, а? Не е удобно ли? Няма статистика? ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ: само в един вход, само с 10 жилища, само за две години се споминаха трима гладуващи самотници. Ето ви я и статистиката. Който не вярва - ДА СЕ ОГЛЕДА НАОКОЛО...

Откажи
Гост
преди 3 месеца

На кой му пука? Да умират, като са си дали годинките да "градят светлото ви бъдеще", а то някак си по-друго изглежда от така обещаваното.

Откажи
АНТОНОВ
преди 2 месеца

Много сте прав. Подобни писания за пенсии е цинизъм.

Откажи
pink
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
ТТ работещ пенционер
преди 2 месеца

При данък заплата на месец по 400 лева на година 4800 лева месечното вдигане на пенсията е 20 лева или 240 за година, къде отиват останалите 4560 а управниците?

Откажи
Пенсионерка
преди 2 месеца

Във втория пенсионен фонд на всеки работещ българин отиват 5% от месечната вноска, а ако при пенсиониране не подариш на НОИ натрупаните средства, ти режат 9%. При кого отива разликата от 4%? Цял живот работиш, за всеки допълнителен доход по проекти, извънреден труд, граждански договор, лекторски часове и каквото ти дойде наум ти взимат данъка, но тези заработени средства не влизат в пенсията. Но затова- мълчание!!! НОИ са велики, депутатите ни са велики, омбудсманът ни е велик и всичко ни е велико. Затова с удоволствие гледам как тези величия хич ги не щат в Шенген.

Откажи
Как
преди 2 месеца

Се подигравате с българските пенсионери последни по жизнен стандарт в Европа.Кажете за конст.съдии които вземат по 15 Хил лв и като се пенсионират вземат същата пенсия като заплатата, " бедните" да го ожали човек и 20 брутни заплати ,справедливост няма за обикновенните пенсионери.

Откажи
Иванова
преди 2 месеца

Така е щото сами си гласуват изгодни за тях изключения от законите!За тях няма осигуровки, няма таван,заплатите също са по спец.начин!

Откажи
Горова
преди 2 месеца

Що за новина публикувате? Това се прави от три години насам. НАП автоматично изпраща на НОИ данните, дори и да не сте влезли в страницата им за да потвърдите данните.

Откажи