Петък,

Голяма драма с катедралата "Св. Александър Невски" преди Великден

От: СТАНДАРТ -
1210
Голяма драма с катедралата "Св. Александър Невски" преди Великден
A
A
A

Катедралният храм „Св. Александър Невски” потъна в мрак преди Великден. Това продължава вече няколко месеца. Причината - ремонт на площада около храма и на осветлението на църквата.

„Това е безспорно най-значимата, смея да твърдя и най-красивата сграда в България”, заяви Архимандрит Герасим, предстоятел на църквата.

„Осветлението ще бъде подменено като част от проекта за реконструкция на цялата зона, заедно с тротоарните настилки и другото осветление”, обясни Димитър Петров от Столичната община.

Оттам заявиха, че ремонтът се е проточил толкова много заради обжалвания на процедурите.

„Храмът не свети изцяло от южната страна. От север има няколко осветителни тела, но те ще бъдат спрени, за да се заменят всички стълбове”, поясни Архимандрит Герасим.

Надеждата е все пак за Великден да има светлина. „Вероятно ще трябва да се потърси алтернативно осветление за празника”, смята още Герасим.

Добрата новина е, че с новото LED осветление общината ще плаща три пъти по-малки сметки за ток. Оттам уверяват, че то е съгласувано с всички институции и ще подчертава архитектурния стил на катедралата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com