Фаворитите пазят барута за балотажа

Фаворитите пазят барута за балотажа | StandartNews.com

Цачева и Радев вече търсят пътека към електората на отпадналите

Президентската кампания заприлича на боксов мач в супертежка категория, в който съперниците си пазят силите за финалния рунд. Всички социолози, а и партийните щабове, са наясно, че само чудо може да предотврати очертаващия се балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев. Ако в оставащата седмица двамата не сътворят някакъв идиотски гаф или пък не се намери потресаващ компромат, кандидатът на ГЕРБ и подкрепеният от БСП генерал са сигурни за втория тур. До момента двамата фаворити са повече от предпазливи и дори добронамерени един към друг. Не случайно след първия им тв дебат коментаторите се шегуваха, че са се държали не като съперници, а като кандидат и вицето му.

Няма и драстичен сблъсък на тезите на шефката на парламента и бившия командир на ВВС. Радев все пак вдигна децибелите по въпроса за бежанците, който явно родните социалисти смятат за най-удобен коз срещу ГЕРБ. Макар тази ниша

да се смяташе за запазена територия на патриоти

и националисти, те вдигат далеч по-малко врява по повод опасенията около нови лагери за мигранти и мерките за тяхното спиране.

Докато от "Позитано" не само вещаят нашествие, но май и удрят рамо за митинги край границата. Друга тема, в която екипът на Радев видя повод да играе контра като позиция на Цачева, се оказа търговското споразумение с Канада - СЕТА.

Генералът даже призова за референдум, събуждайки в електората страховете от ГМО и други отвъдокеански удари под кръста за родния бизнес. Други горещи конфликти между кандидат-президентите обаче не се забелязват.

ЕС и НАТО ли обичаме повече от Русия не е въпрос, който може да скара сериозно Цачева и Радев. Генералът вече се застрахова, че мястото ни в двата съюза не подлежи на обсъждане, а относно санкциите срещу Москва, те не се харесват и на двамата съперници.

Затова е интересно по коя тема фаворитите ще се сблъскат челно в седмицата преди балотажа.

Тогава без агресия няма как да се мобилизират достатъчно гласове за победата.
Двата щаба явно вече обмислят и

каква зестра могат да дръпнат

от отпадналите кандидати след първи тур.

Вече се създава впечатление, че Цачева и Радев не се опитват толкова да надъхват своя електорат, подсигурен им по партийна линия, а търсят пътека към колебаещите се гласоподаватели и тези, които ще пуснат бюлетина за другите кандидати, които няма да издрапат до балотажа. Логично е с натъртването на бежанската тема Радев да се цели в привържениците на Красимир Каракачанов.

Цачева пък ще търси мостове към симпатизантите на реформаторите, които трудно биха преглътнали червен президент да влезе на "Дондуков".

Разбира се, най-голямата интрига за балотажа, е в чия мелница ще налее вода ДПС. Там проблемът е, че гласовете на движението са сигурни и достатъчно, но пък на никой не му стиска да ги поиска официално. Така или иначе още в първите часове след вота на 6 ноември ще започнат сондажи кой от къде може да придърпа подкрепа.

Рискът при подобни маневри обаче е, че електоратът невинаги е склонен да слуша своите партийни вождове. И често гласува напук на техния призив. което пък прави финалния рунд наистина непредсказуем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай