Еврокомисията отличи българските птицелюбители

Еврокомисията отличи българските птицелюбители | StandartNews.com

Брюксел даде голямата награда „НАТУРА 2000"на БДЗП

Европейската комисия връчи наградата „Натура 2000" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) запостиженията им за опазване на царския орел в Сакар. Призът се присъжда за пръв път. Европейският комисар по околната среда Янеш Поточник връчи отличието на Светослав Спасов от БДЗП.

Българските орнитолози завоюваха наградата в най-тежката категория – „Природозащита", където конкуренцията бе най-голяма. Останалите четири категории са „Социално-икономически ползи", „Комуникации", „Постигане на компромис между интереси" и „Работа в мрежа и трансгранично сътрудничество". Общо 163 кандидати се включиха в надпреварата за „Натура 2000".

Дейностите на БДЗП за опазване на царския орел в Сакар са насочени към изолирането на опасни електрически стълбове в партньорство с „EVN България". По този начин значително се намалява рискът от токови удари – една от най-големите заплахи за царския орел в България. Досега са обезопасени близо 600 ел. стълба, предстои оборудването на още 2 740 стълба. Допълнително пък ще бъдат вкопани в земята 45 км. кабели,които също са заплаха за царския орел и останалите едри птици.

„Благодарение на работата на екипа на проекта в България и на сътрудничеството между него и частни фирми, местната популация на този световно застрашен вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването", заяви Европейската комисия.

Проект в Сигишоара-Търнава Маре, Румъния, спечели наградата за социално-икономически ползи, показвайки впечатляващ пример, как „Натура 2000" води до осигуряване на икономически растеж и устойчив поминък в селските райони. Проектът дава възможност на земеделските производители за по-добро препитание, чрез устойчиво обработване на земя с висока природна стойност, като в същото време се запазва уникалният ландшафт с богато биоразнообразие. Благодарение на този проект 2300 фермерски семейства в региона получават приходи от над 2,5 млн. евро годишно. В момента подобни идеи се прилагат в други части на Румъния.

Наградата за комуникация бе връчена на Рана-Храдек в Чешката република за популяризирането на защитата на сухите тревни местообитания в региона Лоуни. Всяка година през май събитието „Честване на степите" привлича 1000 души, а ежегоден конкурс за изкуства помага за запознаване на децата с работата по опазване на природата. Проектът повишава осведомеността сред гражданите на ЕС за стойността на природното наследство.

Наградата за работа в мрежа и трансгранично сътрудничество се присъжда на мрежа за техническо сътрудничество в Испания за разработването на качествени стандарти за управление и на информационен уебсайт, относно състоянието на мрежата „Натура 2000" в Испания. Реболар дел Навалпотро в Гуадалахара е една от областите, където тези действия са успешно приложени, показвайки, че „Натура 2000" е както мрежа от видове и местообитания, така и мрежа от хора.

„Поздравявам победителите за заслужената награда за техните усилия", коментира Комисар Янез Поточник при връчването на призовете. „Благодарение на неуморните усилия на хората, които работят за и в зони от „Натура 2000", нашата широка мрежа от защитени територии прерасна в истински успех за европейското сътрудничество. Тези награди демонстрират примери за невероятната работа, която се върши на територията на ЕС от ръководители на обекти, държавни власти, природозащитни организации и доброволци, фермери, горски инспектори и стражари, ловци и рибари, учени, учители и още много други. Това е техният ден, и те напълно заслужават този успех", посочи еврокомисарят по екологията.

Натура 2000 е мрежа от над 27 000 защитени територии, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони, с цел опазване на природното наследство на Европа и подобряване на неговото състояние. Тези награди са признание за високи постижения в управлението на зони от Натура 2000, което демонстрира значимостта на мрежата за местните общности и икономики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай