Елхите – с 10 лв. по-скъпи

До 3000 лева за търговци, които провадават елхи без марки

Елхите – с 10 лв. по-скъпи | StandartNews.com

Цените на елхите тази година са повишени с 10 лв, каза за Канал 3 продавачката Иванка Христова.

Коледните елхи са от 20 до 40 лв. в зависимост от височината. До 1 м. е 20 лв., над 1 м. е 30 лв., 2 метра е 40 лв., допълни Христова и каза, че цените са вдигнати заради повишената изкупна цена на елхите. До края на сезона тя очаква да продаде около 100 бройки.

Между 50 и 3000 лв. е глобата за търговец, който продава елхи без марки. Същото е наказанието и за граждани, които купуват такива дървета, защото това се счита за съпричастие към деянието. Това обяви по време на инспекция на търговски обект на ул. "Цар Симеон" инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Контрол по опазване на горските територии" в Изпълнителната агенция по горите.

Проверките на обектите ще продължат до Коледа като целта на агенцията е да провери дали продаваните в търговската мрежа елхи са законни.

Единственият документ, с който се доказва законният произход на коледните елхи е превозният билет. Второто, което е задължително те трябва да имат е т.нар. контролни пластини. Това са пластмасови пластини, които са изработени от Агенцията по горите. Тази година сме разпределили 42 000 бройки, които са раздадени на регионалните дирекции, които ги предоставят на търговците, обясни Пиронков. Той уточни, че от марка са освободени само елхите, които се продават в саксии.

Попитан как може да се предотврати една марка да се слага на повече от едно дърво, Пиронков поясни, че гражданите трябва да закупят елхата с марката и да не позволяват тя да бъде сваляна от търговеца.

Най-честите нарушения са, че пластините не се поставят между втория и третия прешлен от върха, заяви той и припомни, че тази година марките са бели и жълти на цвят и са с по 6 цифри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай