Експерт ни уплаши! Кога осъмваме с празен магазин

С какво е свързано предупреждението

Експерт ни уплаши! Кога осъмваме с празен магазин | StandartNews.com

Може ли да осъмнем някоя сутрин като по Луканово време с празни магазини? Вече има такива предупреждения.

Българинът консумира около 30 кг свинско месо годишно. В битката със сивата икономика Министерството на финансите въведе нова наредба за транспортирането на местните продукти. Тя е в сила от 1 октомври за стоки, които са внос от Европа. 

"Наредбата се отнася за фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, каквито са месото и месните продукти. Всяка една стока от друга държава от ЕС трябва предварително да бъде декларирана в софтуер на НАП и това затруднява работата ни. Освен че предварително се въвеждат доста данни, трябва да бъдат информирани от НАП в колко часа даденият камион ще стигне до получателя. 

Ако има разминаване в количеството, което пристига, нямаме право да приемем доставката, трябва да уведомим НАП, за да направят корекция и след като получим уведомлението, можем да приемем доставката", обясни главният експерт в Асоциацията на преработвателите Диляна Попова в студиото на "България сутрин".

Един от проблемите за бранша е нуждата от назначаване на допълнителен персонал във фирмите, който да въвежда данните в софтуера към НАП. За 20 дни работа са установени и недостатъци - при готови документи не могат да бъдат нанасяни корекции.

Желанието на бизнеса е наредбата за стоки от България да не влиза в сила от 1 януари 2024 г., а да има отсрочка за оптимизация. 

"Наистина проблемите ще са големи. Да не осъмнем някоя сутрин и в магазините да няма продукти. Трябва да се автоматизира софтуерът на НАП, да не блокира след 1 януари. Искаме да не се декларира ежедневно всяка доставка, а месечно получателят и изпращачът да декларират доставките", заяви Попова.

Пред Bulgaria ON AIR тя беше категорична, че новата наредба няма да изсветли сивата икономика, а само усложнява работата на легалните фирми. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай