Еколози ще искат промени в закона за спасителните центрове за животни

Еколози ще искат промени в закона за спасителните центрове за животни | StandartNews.com

Добрич. Ще се настоява за промени в законодателството по отношение на правилника на дейността на спасителните центрова, защото в сегашния вид нормативната уредба е неработеща, заяви д-р Христина Клисурова - представител на екип от „Зелени Балкани", донесъл в добричкия зоопарк два ранени щъркела в края на седмицата. Двете птици са били спасени преди зимата, но са с трайни увреждания и не могат да бъдат върнати в природата.

Тя заяви още, че трябва да се направят промени и в Закона за биологичното разнообразие, в частта за това къде може да се прави прием на пострадали диви животни, кой има право да ги транспортира, настанява и да се разпорежда. Тя добави, че сега действащата уредба в тази посока е изключително тежка и тромава, което я прави почти неработеща, а целта е да се улесни, за да е по-ефективна.

В страната има четири спасителни центъра. Единият е специализиран за костенурки, единият е на „Зелени Балкани", а другите два са зоологическите градини във Варна и София.

Д-р Клисурова и колегите й от екипа бяха в Добрич и за да поставят информационна табела в добричкия Центъра за защита на животните и природата, която указва, че това е място, където могат да бъдат оставяни животни, които не са в перфектно здраве. Другата цел е да се доближи визията на зоопарковете в България с европейската визия като място за обучителни и екологични места. Такива табели еколозите поставят в 4 зоопарка в страната, каза още д-р Клисурова – освен в Добрич, още в зоопарковете в София, Стара Загора и Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай