Дядо Коледа с антигенен тест на вратата

А хлапетата питат родителите си притеснено как ще протекат празниците.

Дядо Коледа с антигенен тест на вратата | StandartNews.com

Въпреки многото въпросителни Коледата е възможна, но ще е малко по-различна от обикновено. Дядо Коледа пак ще зарадва малки и големи напук на коронавируса, установи проверка на „Марица“.

Изпълняващите ролята на Белобрадия старец няма да се подлагат на PCR тестове преди посещенията, но ще ходят по домовете с антигенен тест, ако са изкарали вируса, или издокарани с предпазен шлем и ръкавици. Повечето обаче, които влизат в неговата роля по време на празниците, са категорични, че с маска не е добре.

„Дядо Коледа е маскиран, така или иначе, ако има допълнителна маска, това ще е бутафория. Ти ако си тръгнал по домовете на хората, знаеш какъв риск си поел, а и магията защитава“, през смях казва Александър, който вече 5 години влиза в тази роля. И добавя, че ще си направи антигенен тест, който да показва на семействата.

Освен това той и другите му колеги са категорични, че при симптоми не биха тръгнали на път. Разчитат и на съвестта на празнуващите, че ако някой от тях се зарази, ще им се обади да отмени ангажимента. Въпреки това ще има предварително питане дали желаещите да видят Дядо Коледа имат симптоми, или са прекарали COVID-19 през изминалите месеци.

За да дойде Добрия старец при малчуганите вкъщи, има и още едно условие - да не се събират повече от 5 души в една стая. Това означава, че подаръци от "истинския" Дядо Коледа ще получат, примерно, семейства с до три деца или такива с едно, но в компанията на баба и дядо. 

Друга особеност е, че тази година посещенията ще са малко по-кратки от обикновените 30 минути. Гостуванията по домовете включват пеене на песнички, рецитиране на стихове и други забавни етюди.

Но невинаги е така. „Понякога Дядо Коледа идва, детето се разплаква и започва едно увещаване да се върне. Ако не успеят да го убедят, му оставям подаръка и тръгвам към следващата къща“, разказва Александър. Николай пък неведнъж се е хващал на хорото със семейството, преди да потегли към следващия адрес.

Факт е, обаче, че наемането на Белобрадия старец тази година е намаляло с 80 на сто заради липсата на фирмени партита. Освен това част от пловдивчани се опасяват да поканят непознат в дома си по време на усложнената епидемична обстановка, въпреки уверенията за тестове и шлемове.

Цените за едно посещение са между 40 и 50 лв.,при това без Снежанка. Ако и тя бъде включена в пакета, сумата се вдига, но не чак двойно. Цената скача и когато семейството иска Дядо Коледа да изпълнява фокуси. 

Подаръците също не са от най-евтините. Докато преди от чувала са се вадели кукли и колички, днес оттам изскачат електронни конзоли, таблети и други технологии. И все пак - още има малчугани, които предпочитат стандартните подаръци като кораб, количка, лекарски комплект.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай