Доцент разби митовете за коронавируса

Дезинфекцията помага срещу хлебарки, но не и срещу разпространението на заразата, твърди имунологът доц. Андрей Чорбанов

Доцент разби митовете за коронавируса | StandartNews.com
  • Дезинфекцията помага срещу хлебарки, но не и срещу разпространението на заразата, твърди имунологът доц. Андрей Чорбанов

Коронавирусът се предава само от човек на човек в много интимен контакт. Заразата не се предава от дете на дете. Тези две тези разви в интервю за бТВ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН. Той е категоричен, че няма опасност за малчуганите, които от 26 май ще се върнат в забавачките, защото в света до този момент няма доказан случай за предаване на короназаразата от дете на дете. „Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт“, обясни инумонологът. Той бе категоричен, че вирусът не живее в дрехите, затова не е необходимо да се перат до съсипване.

По думите на доц. Чорбанов много се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности.

Според него доказателството, е че 5 млн. души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

„Концентрираните групи възрастни хора в социалните заведения са основните жертви в Западна Европа. Затова на Балканите жертвите са малко – ние имаме малко такива социални заведения“, коментира още имунологът. В заключение той обяви, че антителата, установени чрез тестове, не дават реална представа за това дали човек има имунитет срещу коронавируса. Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет, твърди доц. Чорбанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай