Дипломати, политици и граждани честват в София Деня на Африка

В България Денят на Африка не е отбелязван от 2019 г. насам поради пандемията

Дипломати, политици и граждани честват в София Деня на Африка | StandartNews.com
  • 2022 г. е Африканската година на храненето „Укрепване на устойчивостта в областта на храненето и продоволствената сигурност на африканския континент: Укрепване на агрохранителните системи, здравеопазването и социалната закрила за ускоряване на развитието на човешкия, социалния и икономическия капитал“

Африканските посланици, акредитирани в Република България - на Алжир, Ангола, Египет, Либия, Мароко, Нигерия и ЮАР, както и почетните консули, представляващи Сейшелите и Судан, ще отбележат Деня на Африка“ на 21 май тази година в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, съобщават от мисията на Мароко.

Организаторите са поканили български политици, чужди дипломати и членове на дипломатическия корпус, както и широката общественост, да вземат участие в тържеството.

Денят на Африка се чества всяка година на 25 май - дата, която съвпада с учредяването на Организацията за африканско единство през 1963 г., чиито бащи са водачите на редица африкански държави. От тогава 25 май се отбелязва в целия свят, като демонстрация на идентичността, единството и културното разнообразие на африканския континент. Африканските диаспори по света също празнуват, като организират най-разнообразни събития.

През 2002 г. държавните и правителствени ръководители на африканските страни замениха името на Организацията за африканско единство с наименованието Африкански съюз и визия за „обединена, просперираща и мирна Африка, предвождана от собствените си граждани и представляваща динамична сила на глобалната арена.

По този повод всяка година си припомняме благородните идеали и принципи, водили бащите на панафриканското движение, в тяхната решимост да насърчават единството, солидарността, сплотеността и сътрудничеството между народите и държавите на Африка.

Чествайки Деня на Африка, Африканският съюз - организация, търсеща местни африкански решения на континенталните проблеми, всяка година развива своя нова концепция. През 2022 г. е Африканската година на храненето: „Укрепване на устойчивостта в областта на храненето и продоволствената сигурност на африканския континент: Укрепване на агрохранителните системи, здравеопазването и социалната закрила за ускоряване на развитието на човешкия, социалния и икономическия капитал“.

В България Денят на Африка не е отбелязван от 2019 г. насам поради пандемията от Covid-19, която много бързо предизвика най-тежката световна икономическа криза от повече от век, засягайки развитието на планетата както никога досега. Пандемията, а, което е по-важно, и мерките на правителствата, политическите реакции и ограниченията срещу разпространението на заразата блокираха средства за препитание в огромен мащаб.

Честването на Деня на Африка през 2022 г., с което се отбелязва 59-а годишнина от основаването на континенталната организация, е възможност да се демонстрира за пореден път африканското културно многообразие в различни аспекти. Това става посредством създаване, подхранване и повишаване на осведомеността сред широката общественост по темата за 2022 г., както и с организиране на базари, културни изложби, презентации на африкански костюми и облекла, кулинарно изкуство и др. Те ще бъдат представени на публиката, а към тях има и програма от танци и шоу програми, пресъздаващи африканската идентичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай