Диана Димитрова между Невена Коканова и #Me too

Актрисата-писателка-художничка не знае кой е Явор Дачков и Владо Карамазов, но е наясно какво води към славата

Диана Димитрова между Невена Коканова и #Me too | StandartNews.com
  • Актрисата-писателка-художничка не знае кой е Явор Дачков и Владо Карамазов, но е наясно какво води към славата

 

Джони Деп, Уди Алън, Шон Пен, Бил Козби, Кейси Афлек, Роман Полански, Чарли Шийн, Марлон Брандо и дори Алфред Хичкок. И, разбира се, осъденият през 2020 г. на 23 години затвори Харви Уайстрийн.

  • Що е то?

Кратък спикът на холивудски звезди, обвинени в насилие над жени. Предимно сексуално, но и физическо.

С участието на Анжелина Джоли, Гуинет Полтроу, Ашли Джъд и други бляскави актриси в качеството им на обвинителки.

Дори има и българска следа - на Ефросина Ангелова срещу Арми Хамър, наричан Гари Купър заради прочутите сини очи.

Всичките под общия знаменател #Me too.

А пък у нас какво? Поизкласилата вече 32-годишна Диана Димитрова обвини с намеци известния актьор Юлиян Вергов, че я "докоснал", "блъснал в стената", "ритнал в лицето" и искал да я "убие на терена" според собствената й

  • градация на посегателството

Направи го 5 години след събитието. Пак според нея. И показа снимки на подутата си и насинена физионония отпреди 5 години. Също според нея.

И 87-годишната Типи Хедрен, майка на Мелани Грифит и баба на Джакота Джонсън, разказа за сексуалния тормоз, на който я подлагал Алфред Хичкок, който почина през 1980 г. А пък това станало през 60-те години на миналия век, а тя го оповестява през 2016 г. Сиреч 35 години по-късно. Какво са 5 в сравнение с 35?

Друг е въпросът какво е Диана Димитрова в сравнение с Типи Хедрен, Анжелина Джоли, Гуинет Полтроу, Ашли Джъд. По красота не им отстъпва, по на екрана сме виждали и по-ярки звезди.

По стара родна традиция събитията с близо 10-годишна давност в САЩ, се разиграват у нас от десетина дни. И стартираха с пост във Фейсбук, в който Диана Димитрова ни в клин, ни в ръкав обяви, че е станала жертва на "докосване" от страна на известен колега, но едва сега е събрала храбростта да го каже. И е толкова храбра, че дори не смее да му спомене името. И колкото само да пуска снимки и клипчета с Вергов. Разбира се, и свои, на които нещо й има и които - о, чудо! - оцелели в стария й лаптоп. Въпреки че тя се надявала да са изтрити. Обаче не били. Кой да ги изтрие, защо не са изтрити, след като лаптопа си е бил при нея и защо ги показва, след като е искала да ги изтрие?

А всичко това е увенчано с възгласа: "Днес се молех, снимките да са изтрити от стария ми лаптоп и бях убедена, че са, но ги видях. Ако искам да съм част от промяната, следна да съм смела и искрена, нали?".

  • Това с "промяната" на доста нашенци може и вповече да им дойде

защото думата придоби други отенъци. Пък и каква промяна също не става ясно. Но дотук добре, както казал онзи, който пада от осмия етаж, докато преминава покрай четвъртия.

Докато не се появи още една страдалка като Диана Димитрова. И самата Диана Димитрова по телевизията. А веднага след това не изникваха и старите познайници на проваления български преход, този път във вид на фондация Emroveproject". Зад нея стои близката до кръга на Иво Прокопиев "Капитал" бизнегоспожа Саша Безуханова. Която бодро и не много умно заяви, че е привлякла Диана Димитрова за идеята си "отбрана на дамите и не единствено". Тъй де, в САЩ по същата линия от сексуално насилие се оплакаха Ван дер Бийн, Тери Крюс и Роб Щнайдер. Впрочем, една и съща телевизия рекламира и пострадалата, и привляклата я.

И стана безпощадно ясно, че цялата тази история е една кьопава имитация на американската акция #Me too в българска версия. Обаче изработена като час по трудово обучение. С лице, за което трудно може да се каже дали е най-добрата художничка сред артистите и писателити или е най-добрата писателка сред художниците и артистите. Но след телевизионната й изява на публично малтретирана жена със сигурност може да се твърди, че актьорството очевидно не й е силната страна. Освен ако над главата й

  • не бди режисьор и си няма дубльори

както твърдят запознати с работата й на терен.

И тъй като телевизионното й присътвие на опомнила се след 5 години онеправдана беше крайно неубедително, думите и твърденията й крайно несвързани, а начина, по който ги поднасяше - изключително нелеп, малко хора й повярваха. А тези, които знаеха какво се е случило в действителност, намериха начин да разкажат чрез медиите защо Вергов е излязъл от кожата си при положение, че е замесена 15-годишната му по това време дъщеря. Друг на мястото на Вергов би я завлякъл директно в съда.

Актрисата-художничка-писателка не показа интелигентност по телевизията. Но след като доста сериозни и много по-популярни от нея хора реагираха негативно на внезапното й излизане от амнезията, стана ясно, че тя не просто е неителигентен, а изключително злобен и агресивен човек.

Диана Димитрова се разправи словесно с такива ярки имена като журналиста Явор Дачков и актьора Владо Карамазов. Не знаела кои били, не ги била чувала, че и акъл раздаде на някои как да се грижат за тялото си. Пък и откъде да ги знае - и Дачков, и Карамазов роли не раздават. А за да познаваш Дачков, трябва да можеш и да четеш - нищо, че пишеш. Или поне в "Александър Невски" да си влизал. Намесени бяха и имената на продуцента на "Окраднат живот", където Димитрова е геройствала. Появи се и Николай Сотиров, който я питал дали иска да я запознае с нейна фенка.

Психиатърът писател Калин Терзийски пък публично си припомни за изпепеляващата за него любов с Димитрова. Но не разкри дали първата му професия е била водеща за чувството му - нещо като Пигмалион. Понеже той си има такива влечения. Преживя изпипиляваща любов и с друга актриса, оплакала се от физическо насилие - Елен Колева. А Димитрова го напуснала. Ами, да, и той роли не раздава.

Но покрай всичко това започнаха да изплуват и други неща от биографията на Диана Димитрова. И все от

  • страдалчески приключения,които я връхлитат

- ту й налитал професор в НАТФИЗ (не става ясно успешно ли), ту си стискала зъбите (заради Вергов) и те започнали да се трошат, ту си счупила пръста на крака, но тя играла ли, играла, а пък той се оказал пукнат, ту баба й, която я отгледала, починала, а тя се върнала още в шок и въпреки това играла ли, играла. Ту споделя думите на възрастен журналист, гледал постановката на "Тютюн" във Варна, където Димитрова играе Ирина, и със сълзи на очи й казал "Ти си новата Невена Коканова".

Аха! Дойдохме си на думата. Е, като не може да е Невена Коканова, защо да не е лице на кампания...

Явно и на други нива в държавата са се усетили, че не могат да превръщат такава трудна роля, каквато е борбата с насилието над жени, във водевилно изпълнение. И се запреднаха да подходят сериозно към темата. Вицепрезидентът Илияна Йотова патронира форума за политикита в борбата с насилието над жени. В него участваха и Христо Терзийски от ГЕРБ, и Цветан Енчев от ДСП, и Калина Константинова от ПП, и Катя Кръстанова от "Анимус". И всички поеха сериозни ангажименти за законодателните промени в предложенията, направени от две правосъдни министърки - Десислава Ахладова и Надежда Йорданова.

Диана Димитрова я нямаше там. Може би пише и илюстрира втората част на детската си книжка "Историята за малката вещица, Драконовото зайче и Асо купа". Е, Пишкин "Дама пика" е написал. Но нали вече е ясно - ние сме по сурогатните истории. Дали след 10 години или след век и половина - няма значение.

А може би убеждава адвоката си и също бивш правосъден министър Антон Станков как да я защитава. Но всичко това

  • няма нищо общо с битката срещу насилницитена жени

Нито с кампанията, на която Диана Димитрова е станала лице. Виж, в #Me too може и да има. Но в България този номер едва ли ще мине. Просто му е минало времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай