Денят дойде! Голяма промяна с Руската църква

Днес храмът трябва да бъде отворен

Денят дойде! Голяма промяна с Руската църква | StandartNews.com

Денят дойде! Днес Руската църква в София трябва да бъде отворена. Очаква се в събота да бъде и първата служба. Храмът беше затворен след като държавата ни изобличи трима свещеници като руски шпиони и ги изгови от страната.

Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София.

Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. След затварянето на църквата граждани се събраха пред сградата, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

На 24 септември лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит, патриарх Неофит, да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ще ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи", заяви Пеевски.

 

На следващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 27 септември Върховната касационна прокуратура съобщи за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

На 1 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

В същия ден Делян Пеевски настоя Министерството на регионалното развитие и благоустройството "да предприеме незабавни действия за връщането на хората на храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Междувременно Прокуратурата на Република България съобщи, че  и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. София. Така прокуратурата потвърди информацията на Светия синод, че Руската църква в София е българска по собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай