Четвъртък,

Делфинариумът във Варна стана дом на новородено тюленче

От: Ангел Карадаков -
1730
Делфинариумът във Варна стана дом на новородено тюленче
A
A
A
  • Нов басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини
  • Мъничето все още няма име, казва треньорът Ивелина Жекова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

„Делфинариум Варна“ се превърна в дом на новородено тюленче. Раждането на мъничето е събитие, както за посетителите, така и за грижещите се за животните, защото от години не се е случвало. Бебето е здраво, но все още си няма име. Майката Бианка и бащата Лео са изключително щастливи и се радват на новороденото. Засега посетителите на Делфинариума няма да могат да видят малкото тюленче, за да не бъде стресирано. Двамата с майката са отделени в самостоятелно помещение, а служителите полагат най-добрите грижи за тях, посочват от Делфинариума. Тюлените не участват в представления, защото това е забранено със закон. Те могат само да бъдат показвани на посетителите. Бианка и Лео живеят във Варна от повече от 5 години.

По повод новороденото тюленче разговаряме с Ивелина Жекова – треньор и дългогодишен служител в „Делфинариум Варна”. Повече от три десетилетия Ивелина Жекова тренира делфините и се грижи за тюлените във Варненския делфинариум. Животът й всеки ден преминава сред  прекрасните бозайници, а специфичното общуване с тях я прави щастлива.

 

- Г-жо Жекова, разкажете ни първо кога се появи на бял свят тюленчето и какво е неговото състояние?

- Тюленчето се роди на 22 юни през нощта, получих обаждане веднага от колегите, които бяха в Делфинариума и не мога да ви опиша вълнението, което изпитах в този момент! Малкото е много жизнено, енергично и понякога доста палаво. Бианка /майка му/ е неотлъчно до него и се грижи за него през цялото време.

- Къде живеят в момента Лео, Бианка и малкото тюленче?

- Към този момент сме разделили Лео /бащата/ от Бианка и малкото, за да може да ги предпазим. Не се допускат и посещения на външни лица, защото движенията могат да стресират майката и малкото тюленче.

- Разкажете ни повече за тюлените, за техния произход.

- Нашите тюлени са от рода Патагонски морски лъв, познати още като ушати тюлени. Разпространени са по Южноамериканското крайбрежие на Тихия и Атлантическия океан. Размерът и теглото им може да варира много. Възрастните мъжки могат да растат над 2,70 м. и да достигат тегло до 350 кг.. Възрастните женски нарастват до 2 м. и тежат около 150 кг. И двата ни тюлена са европейци по рождение: Лео е от Холандия, а Бианка - от Дания.

- Вярно ли е, че след промяната на закона, тюлените не могат да участват в програмите на „Делфинариум Варна”?

- Да, вярно е. Но искам да отбележа, че въпреки трудностите, породени от промяната на този закон, засягаш тюлените, те се отглеждат с много любов и внимание от всички треньори и служители на Делфинариум Варна.

- Преди 3 години в Делфинариум Варна се роди и делфинче. Бихте ли ни разказали как се чувстват делфините в момента?

- Винаги съм казвала, че делфините са много умни същества, които усещат позитивните и чистите сърца. Те са едни уникални същества, най-прекрасните създания в природата, интелигентни, безкрайно позитивни, обожават контакта си с човека, особено с децата, зареждат с невероятна енергия и емоция. Всички 5 делфина, за които е грижим са в отлично здраве, изключително жизнерадостни и винаги готови и за пакости. /смее се/

- Наскоро официално обявихте своите планове за разширяване и модернизиране на „Делфинариум Варна”, можете ли да ни разкажете повече за тази инициатива?

- Точно така. Разработихме оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото пространство на делфините и тюлените. Проектът за разширението на „Делфинариум Варна” е одобрен, платен и съгласуван. Закупен е и допълнителен парцел, с цел създаване на максимален комфорт на нашите любимци и на техните почитатели. Тюлените Лео и Бианка, които раздават целувки, също ще получат разширение на своя дом по новия проект. Проектът ще се реализира върху собствен парцел, непосредствено до настоящата сграда, като е предвидено да се запази обликът на Морската градина.

- Какви нови съоръжения се планира да бъдат изградени в тази нова част на Делфинариума?

- Предвиждаме час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн. За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, не може да се извърши мащабен ремонт. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.

- Все още, обаче, няма информация на какъв етап е този проект. Имате ли повече яснота по този въпрос?

- За голямо наше учудване вече повече от година и половина няма отговор от страна на Община Варна или обратна връзка по придвижване на проекта за обединяване на парцелите и осъществяване на новото модерно съоръжение. Както ви споменах и в предходния въпрос,  проектът за разширението на Делфинариум Варна е одобрен, платен и съгласуван. Забавянето е повече от година и половина, като Община Варна нито отказва, нито дава разрешение за продължаване на процедурата.

- Нека да завършим с един по-различен въпрос. За какво мечтае Ивелина Жекова като треньор в единствения по рода си в България – Делфинариум?

- Като дългогодишен служител в Делфинариум Варна, моя мечта и не само моя, разбира се, а и на всички колеги, с които се грижим за тюлените и делфините е създаването на нов и съвременен дом за Доли, Йоана, Бимбо, Кимбо, Флипър, Лео, Бианка и разбира се малкото тюленче, съобразен с всички изисквания на международните асоциации. Споменавам ги поименно, защото те са като наши деца, а всеки родител би искал неговите деца да живеят в комфортна и уютна обстановка.

„Делфинариум Варна” е единствено по рода си в България атракционно съоръжение. Той е открит на 11 август 1984 година и е един от символите на морската ни столица. Разположен сред зеленината на варненската Морска градина, той е една от най-привлекателните туристически спирки за всички посетители на Черноморието.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички