Делфинариумът във Варна стана дом на новородено тюленче

Мъничето все още няма име, казва треньорът Ивелина Жекова

Делфинариумът във Варна стана дом на новородено тюленче | StandartNews.com
  • Нов басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини
  • Мъничето все още няма име, казва треньорът Ивелина Жекова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

„Делфинариум Варна“ се превърна в дом на новородено тюленче. Раждането на мъничето е събитие, както за посетителите, така и за грижещите се за животните, защото от години не се е случвало. Бебето е здраво, но все още си няма име. Майката Бианка и бащата Лео са изключително щастливи и се радват на новороденото. Засега посетителите на Делфинариума няма да могат да видят малкото тюленче, за да не бъде стресирано. Двамата с майката са отделени в самостоятелно помещение, а служителите полагат най-добрите грижи за тях, посочват от Делфинариума. Тюлените не участват в представления, защото това е забранено със закон. Те могат само да бъдат показвани на посетителите. Бианка и Лео живеят във Варна от повече от 5 години.

По повод новороденото тюленче разговаряме с Ивелина Жекова – треньор и дългогодишен служител в „Делфинариум Варна”. Повече от три десетилетия Ивелина Жекова тренира делфините и се грижи за тюлените във Варненския делфинариум. Животът й всеки ден преминава сред  прекрасните бозайници, а специфичното общуване с тях я прави щастлива.

 

- Г-жо Жекова, разкажете ни първо кога се появи на бял свят тюленчето и какво е неговото състояние?

- Тюленчето се роди на 22 юни през нощта, получих обаждане веднага от колегите, които бяха в Делфинариума и не мога да ви опиша вълнението, което изпитах в този момент! Малкото е много жизнено, енергично и понякога доста палаво. Бианка /майка му/ е неотлъчно до него и се грижи за него през цялото време.

- Къде живеят в момента Лео, Бианка и малкото тюленче?

- Към този момент сме разделили Лео /бащата/ от Бианка и малкото, за да може да ги предпазим. Не се допускат и посещения на външни лица, защото движенията могат да стресират майката и малкото тюленче.

- Разкажете ни повече за тюлените, за техния произход.

- Нашите тюлени са от рода Патагонски морски лъв, познати още като ушати тюлени. Разпространени са по Южноамериканското крайбрежие на Тихия и Атлантическия океан. Размерът и теглото им може да варира много. Възрастните мъжки могат да растат над 2,70 м. и да достигат тегло до 350 кг.. Възрастните женски нарастват до 2 м. и тежат около 150 кг. И двата ни тюлена са европейци по рождение: Лео е от Холандия, а Бианка - от Дания.

- Вярно ли е, че след промяната на закона, тюлените не могат да участват в програмите на „Делфинариум Варна”?

- Да, вярно е. Но искам да отбележа, че въпреки трудностите, породени от промяната на този закон, засягаш тюлените, те се отглеждат с много любов и внимание от всички треньори и служители на Делфинариум Варна.

- Преди 3 години в Делфинариум Варна се роди и делфинче. Бихте ли ни разказали как се чувстват делфините в момента?

- Винаги съм казвала, че делфините са много умни същества, които усещат позитивните и чистите сърца. Те са едни уникални същества, най-прекрасните създания в природата, интелигентни, безкрайно позитивни, обожават контакта си с човека, особено с децата, зареждат с невероятна енергия и емоция. Всички 5 делфина, за които е грижим са в отлично здраве, изключително жизнерадостни и винаги готови и за пакости. /смее се/

- Наскоро официално обявихте своите планове за разширяване и модернизиране на „Делфинариум Варна”, можете ли да ни разкажете повече за тази инициатива?

- Точно така. Разработихме оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото пространство на делфините и тюлените. Проектът за разширението на „Делфинариум Варна” е одобрен, платен и съгласуван. Закупен е и допълнителен парцел, с цел създаване на максимален комфорт на нашите любимци и на техните почитатели. Тюлените Лео и Бианка, които раздават целувки, също ще получат разширение на своя дом по новия проект. Проектът ще се реализира върху собствен парцел, непосредствено до настоящата сграда, като е предвидено да се запази обликът на Морската градина.

- Какви нови съоръжения се планира да бъдат изградени в тази нова част на Делфинариума?

- Предвиждаме час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн. За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, не може да се извърши мащабен ремонт. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.

- Все още, обаче, няма информация на какъв етап е този проект. Имате ли повече яснота по този въпрос?

- За голямо наше учудване вече повече от година и половина няма отговор от страна на Община Варна или обратна връзка по придвижване на проекта за обединяване на парцелите и осъществяване на новото модерно съоръжение. Както ви споменах и в предходния въпрос,  проектът за разширението на Делфинариум Варна е одобрен, платен и съгласуван. Забавянето е повече от година и половина, като Община Варна нито отказва, нито дава разрешение за продължаване на процедурата.

- Нека да завършим с един по-различен въпрос. За какво мечтае Ивелина Жекова като треньор в единствения по рода си в България – Делфинариум?

- Като дългогодишен служител в Делфинариум Варна, моя мечта и не само моя, разбира се, а и на всички колеги, с които се грижим за тюлените и делфините е създаването на нов и съвременен дом за Доли, Йоана, Бимбо, Кимбо, Флипър, Лео, Бианка и разбира се малкото тюленче, съобразен с всички изисквания на международните асоциации. Споменавам ги поименно, защото те са като наши деца, а всеки родител би искал неговите деца да живеят в комфортна и уютна обстановка.

„Делфинариум Варна” е единствено по рода си в България атракционно съоръжение. Той е открит на 11 август 1984 година и е един от символите на морската ни столица. Разположен сред зеленината на варненската Морска градина, той е една от най-привлекателните туристически спирки за всички посетители на Черноморието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай