Дълг на всеки политик е да брани интересите на България

Дълг на всеки политик е да брани интересите на България | StandartNews.com

За разлика от конкурентите ние никога не сме си играли на надхитряване с държавата

"Булгартабак" ще изплати средно по 15 000 лева на освободените работници, казва Владимир Жеков

37-годишният Владимир Жеков е част от екипа на "Булгартабак" от лятото на 2014 година. В момента е изпълнителен директор на София БТ и Благоевград БТ. Бакалавър от УНСС по макроикономика и корпоративни финанси. Магистър по макроикономика. Десет години работи в "Метро Кеш енд Кери", където ръководи последователно отдел "Парични потоци" и сектор "Финансов и оперативен контрол". До средата на 2014 г. е изпълнителен директор в "Техномаркет".

- Каква реакция очаква "Булгартабак" от държавата, след като тютюнопроизводителите излязоха на протести в защита на компанията, която единствена изкупува продукцията им?

- Във време, когато говоренето и действията срещу "Булгартабак" се превръщат в кауза и сериозен източник на доходи за голям брой хора и медии, не сме допускали, че някой ще ни защити. Трябва да уточня, че ние не сме единствената компания, която изкупува продукцията на тютюнопроизводителите. Въпреки това през годините сме се доказали като доверен партньор. Партньор, който е с тях и в добра, и в лоша реколта.

Благодарим сърдечно за подкрепата на всички тютюнопроизводители!

Ние няма да ви забравим!

Мисля, че срещаме необходимото разбиране и от ангажираните с отрасъла институции в борбата ни за запазване и развитие на отглеждането на български тютюни.

Това, на което се надяваме, е държавата да разбере, че работейки в ползва на тютюнопроизводството, не помага само на работещите в "Булгартабак" и техните семейства, а на всички.

- Какво ще загуби държавата след решението Ви да преустановите продажбите си в Близкия изток?

- По предварителни калкулации преките загуби за хазната биха били в размер около 7 млн. лв. от по-малко внесен корпоративен данък. Допълнително ще се направят разходи за регистрираните работници и служители в бюрата по труда, които ще бъдат немалки, тъй като заплатите, които ние сме изплащали, надхвърлят средните за страната. Не на последно място икономиката ни ще се лиши от експортни постъпления.

- Синдикати се готвят за протести заради съкращаването на работници от компанията, какви са исканията им след срещите ви?

- Досега сме провели една среща с представителите на синдикатите от "София БТ". Конструктивни искания нямаше. Съобщиха ни, че ще изпратят на проверка всички възможни агенции, което и направиха. Споменаха, че ще организират протести. След това не са ни търсили за последващи преговори.

От направеното от тях оставам с впечатление, че най-важното за синдикатите в момента е да осигурят наличието на протестиращи (били те от фабриката или от някъде другаде), а не толкова какво се предлага на колегите. Непонятно ми е защо компания, която плаща

средно брутно възнаграждение за общ работник 1800 лв.

за оператор на цигарена машина - 2500 лв., и ще изплати средно по 15 000 лв. на освободените, се третира по този начин. От ръководството се срещнахме с всички колеги. Запознахме ги с предложението на работодателя. Това, което нашите колеги поставиха като изисквания, е твърд ангажимент на работодателя за спазване на уговореното в колективния трудов договор, съдействие при оформяне на необходимата документация за регистриране в бюрата по труда, съдействие при последващо намиране на работа и предимство при кандидатстване в групата "Булгартабак".

- Премиерът Бойко Борисов обяви, че контрабанда от България за Турция няма, но въпреки това атаките срещу компанията от страна на Радан Кънев продължават. Какви мерки ще предприемете?

- Опитваме се да бъдем позитивни.

Оценяваме държавническото поведение на премиера г-н Борисов

към нашите проблеми. Смятаме, че е дълг на всеки политик да поставя на първо място интересите на България и нейните граждани с всяко едно свое действие.

Относно г-н Кънев, времето е най-добрият съдник за работата на всеки политик.

- Вносителите на цигари заредиха складовете преди вдигането на акциза и по този начин принудиха само "Булгартабак" да внася акциз до средата на годината. Какво загуби компанията и какво спечели държавата от този ход?

- Загубата за "Булгартабак" се измерва в пазарен дял. Ние не разполагаме с финансовите възможности на мултинационалните компании да се запасим, нито някога сме играли на "надхитряване" с държавата.

Позитивният, доколкото може да бъде наречен така, ефект се изразява в повишаване на постъпленията от акциз през декември. От друга страна, държавата се лишава от допълнителен приход вследствие от увеличаване на акцизната ставка върху запасените количества в размер на около 13 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай