Чобанов намери 225 млн. за Здравната каса

Чобанов намери 225 млн. за Здравната каса  | StandartNews.com

Кабинетът гласува в сряда актуализацията на фонда
Лекарите искат държавата да плаща повече здравни вноски от октомври

225 млн. лв. намери финансовият министър Петър Чобанов за здравната каса. Сумата обаче не очарова нито лекарите, нито членовете на Надзорния съвет на Фонда. Очаква се още тази седмица Министерски съвет да гласува актуализацията на парите. След това тя ще бъде изпратена и в парламента.

Размерът на актуализацията е по-малък от реалния дефицит на НЗОК със 100 млн. лв. Заради това Надзорният съвет на фонда не прие да направи мотиви и примерно разпределение на парите за болници и лекарства с новата цифра. Ако бяхме приели това предложение, депутатите нямаше да имат законово основание да гласуват повече средства, обясниха членове на Надзора.

Недоволни от размера на актуализацията се оказаха и медиците. От лекарския съюз още в началото на преговорите обявиха, че няма да приемат по-малко от 250 млн. лв. Продължаваме да отстояваме тази позиция, каза днес председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той допълни, че 225 милиона са приемливи при едно условие. Ако заедно с тях се гласуват и промени в закона за здравното осигуряване, че от 1 октомври държавата поема пълния размер на вноските за групите, които осигурява, обясни той. Така до края на 2014 г. ще се съберат още 100 млн. лв. в хазната и ще се покрие окончателно дефицитът. Според него, тази промяна ще реши проблема трайно - и с дефицита от 600 млн. лв., който се очертава за 2015 г. И трите политическите партии поеха ясен и категоричен ангажимент, че ще се осигурят парите за здраве, очаквам да си изпълнят обещанието, допълни той. Въпреки това обаче депутатите може да не гласуват по-висока актуализация в парламента. Причината е, че с повече пари ще се наложи актуализация и на държавния бюджет. Може да осигурим само 225 млн. лв., без да се променят параметрите на държавния бюджет, обясни зам. финансовият министър Людмила Петкова. Тя допълни, че останалите 100 млн. лв. могат да се компенсират с мерки за ограничаване на разходите в здравеопазването. Една от тях е въвеждането на твърди бюджети за болниците до края на годината с парите от актуализацията. Тази мярка обаче е била отхвърлена от Надзора.

Ако парламентът гласува актуализация от 225 млн. лв., ще има спорове за разпределението на парите. Най-добре е то да се направи пропорционално на дълговете за болници и лекарства, подсказаха експерти. Това означава за клиниките да се дадат около 150 млн. лв., а останалите 75 млн. лв. да отидат за медикаменти. Остатъкът от 100 млн. лв. в този случай най-вероятно ще се прехвърли за плащане в 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай