Сряда,

Честваме 230 г. от рождението на Васил Априлов

От: Редактори, колаж Lifebites.bg -
125
Честваме 230 г. от рождението на Васил Априлов
A
A
A

Страната ни днес ще отбележи 230 години от рождението на Васил Априлов. По случай годишнината на големия възрожденец Националната библиотека организира ден на отворените врати. Посетителите ще могат да видят оригиналното завещание на Априлов от 10.00 до 16.00 ч. Ще бъде представено и фототипно издание на документа.

Завещание с чувство за изпълнен дълг. Фондът от 60 000 сребърни рубли и лихвите, които ще натрупат през годините, са израз на възрожденското желание българите да получават светско и модерно за своето време образование.

„Сред стипендиантите са Тодор Бурмов, който е първият министър-председател след Освобождението, Райчо Каролев, който по-късно става и първия директор на Народната библиотека, Сава Филаретов, Добри Чинтулов“, обяснява пред БНТ Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека.

В документа от 29 параграфа, изписан собственоръчно от Васил Априлов, е посочено как да бъдат изразходвани средствата. Основната част от тях са за Априловската гимназия в Габрово и за стипендии за обучение в Одеса.

Пари са заделени за написването на история на България, както и за откриването на печатница и библиотека в родния му град.

„Прекарва голяма част от живота си извън пределите на България, но дава огромна сума за развитието на просветното дело. Към днешна дата Априловската гимназия повече от 180 години образова и възпитава достойни граждани“, казва Иванов.

Оригиналът на завещанието се съхранява в трезора на БНБ, а според работещите в Националната библиотека, утре то ще бъде показано за първи път пред посетители.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички