Чакат ни френски проблеми с гетата

Чакат ни френски проблеми с гетата  | StandartNews.com

Хванаха се за бурките, за да провокират обществени настроения

Янко Янков бе избран за един от петимата заместници на новия лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Бившият кмет на Сливен е депутат от ДПС в четири последователни парламента от 2005 г. насам. Пред "Стандарт" той коментира позицията на ДПС за модернизацията на армията, както и за предстоящите президентски избори.

- Г-н Янков, защо ДПС подкрепи правителственото предложение за модернизация на армията?
- Много пъти сме казвали, ще повторя - никога ДПС не е било самоцелна опозиция. Ние считаме, че политическото поведение на нормалните, системни партии трябва да бъде синергично и да се основава на предизборните им платформи. Още повече, когато става въпрос за национална сигурност. От създаването си винаги сме казвали, че ДПС е партия, за която евроатлантическата интеграция на България не подлежи на никакъв компромис. Тази интеграция освен сигурност ни носи и демокрация, и качество на живот. В крайна сметка никой не инвестира в държави, в които не се знае какво ще се случи в утрешния ден. Всяка подмяна на този подход е символ на национално предателство. В дебата за превъоръжаването на армията колеги се опитаха да лансират тезата, че едва ли не интеграцията ни в НАТО е насочена срещу Русия. Категорично заявявам - няма такъв момент.

Ние сме в НАТО, но никога не сме били срещу Русия

Знаем каква е емоционалната връзка с Русия, знаем историческите и дългосрочните си отношения, но този проект целеше да укрепи сигурността на България, а не да я противопостави на някого. Имаме сериозни забележки от партньорите си от НАТО за недостатъчните си инвестиции за модернизация на армията. В много случаи липсата й поставя на изпитание професионализма на българските военнослужещи и понякога дори е заплаха за живота им. Това не може да продължи.
- Можем ли да осигурим тези 2,3 млрд. лв. инвестиции? Упрекът на БСП бе, че така се оголват други ключови сектори - образование, здравеопазване...
- Щом финансовите експерти са дали съгласие, значи можем. Пък и тук не става въпрос да се извадят наведнъж тези пари, а за стратегия. Пак казвам - за да има ръст на БВП, за да има достатъчно публични финанси за образование, здравеопазване, справяне с демографската криза, трябва да има икономика. За да има икономика, трябват инвестиции. Без сериозна система за сигурност инвестиции няма да има. Ако не бяхме влезли в НАТО, България и досега нямаше да е член на ЕС. А колко много дивиденти сме извлекли от членството си в Евросъюза!
- Но ако границата бъде атакувана от хиляди мигранти, опазването й ще е трудно. Как гледате на заплахата на турския президент Реджеп Ердоган да пусне бежанците, ако Европа не изпълни условията му?
- Трябва да правим разлика между политика и практическата й реализация.

Трудно може да се случи Ердоган да се противопостави на ЕС

твърде много ще му станат враговете. Турция няма интерес от такъв подход. Впрочем има много демократично отношение към бежанците - те се интегрират пълноценно, дори имат право да гласуват вече. Заплахата, за която говорите, е възможна, ако липсва координация между отделните държави. Но виждате, когато ЕС пое контрола, нещата започнаха да се успокояват. Друг е въпросът, че конфликтите на изток от нас и в Северна Африка скоро няма да спрат. Сигурен съм, че ще се намери успешната формула. Рано или късно ще дойде период на възстановяване.
- Но атентаторите в Париж бяха родени и израсли във Франция. Интеграцията явно не е дала добри плодове.
- Напротив, липсата на интеграция дава лоши плодове. Животът в гета винаги води до това. Помнете ми думата, някой ден и България ще има проблеми в тази насока. Аз съм бил кмет на Сливен и го знам от личен опит - животът в гетото няма нищо общо с живота извън него. И ние като българи се отнасяме крайно безотговорно и не си даваме сметка за последствията. Насъскваме българите за агресия, но агресията само вреди. Единствено последователна и ясна политика е необходима. Интеграция означава равни възможности за тези хора, най-вече образование и на база на него да работят. Когато си дал права на един човек, вече имаш основание да контролираш и задълженията му.
- Как ще гласува ДПС по закона за бурките?
- Не сме го обсъждали.

Аз в София хора с бурки не съм виждал

А законът трябва да регламентира обществени отношения, не такива, които още не са създадени. Жив популизъм е да се настройват българите срещу определени групи хора. От това, което съм говорил с моите колеги мюсюлмани, знам, че няма изискване в Корана жените да ходят с бурки. Имам чувството, че тази тема се повдига, за да се провокират умишлено обществени настроения. Такова нещо досега никога не е имало в България. Колкото до Пазарджик, където има отделни такива случаи, какво правят нашите служби?
- Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че сте готови за парламентарни предсрочни избори. В тази международна обстановка те не крият ли допълнителен риск?
- По принцип всички предсрочни избори са в противоречие с националната сигурност - разбутват обществото, икономиката, администрацията, институциите. България няма интерес от такава нестабилност. Но ако алтернативата на предсрочни избори е управление, в което не можеш да разбереш кой упражнява властта и кой е в опозиция, може би това е по-добрият вариант. Нашият председател го каза ясно - ние няма да предизвикаме предсрочни избори, но считаме, че по този начин държавата не може да се управлява ефективно. Не може партии, които все по-активно афишират фашистка идеология, да са начело на държавата. Истинският патриотизъм за България е този, който обединява, а не разделя.
- Т.е. ако патриотите излязат от управляващата коалиция, няма да имате против кабинета?
- Ние имаме собствена политика и когато действията на правителството съвпадат с нея, го подкрепяме. Когато действията се противопоставят на ценностите на нашите избиратели, ние гласуваме против. Патриотичният фронт има две възможности - или да осъзнае отговорността си и да промени визията си, или ако това не стане, трябва да бъде принуден да го направи чрез отстраняване от властта. Защото идеите, които залагат, вредят на националния интерес, на европейската ни интеграция и самочувствието ни като българи. Битовата престъпност е резултат от неправилни политики. Грешните послания от парламентарната трибуна пряко влияят на определена група хора. Някои депутати, а и цели групи имат специфично извънпарламентарно поведение, те сякаш

търсят къде има конфликти и отиват да катализират напрежение

Навсякъде, където възникне подобен казус, се появяват футболни агитки, мотористи и не оставят местните да си решат проблема. Подобна агресивна подкрепа влошава общуването за години напред.
- И кой стои зад тези футболни агитки?
- Политически интереси на псевдопатриотични партии. Такива, които искат да поддържат напрежение.
- В края на май Карадайъ прогнозира, че ДПС ще изиграе основна роля на президентските избори. Как - ще издигнете собствена кандидатура или ще бъдете арбитър в надпреварата?
- Адекватното политическо поведение изисква конкретното решение да се вземе след качествен и дълбок анализ. ДПС е партия, която никога не е залагала на емоцията, винаги е търсила рационалния подход. Нашият председател го каза, защото потенциалът на ДПС показва, че винаги наклонява везните в дадена посока за избора на президент, макар че някои от тях после казват, че ДПС не им е помогнало с нищо. Това не е така. Затова искаме да видим какви кандидатури ще бъдат издигнати. Казахме какви са нашите изисквания - първо, да бъде демократ, да бъде носител на обединяващия патриотизъм и второ, подкрепата ни да бъде поискана официално и публично. Обикновено се разчита ДПС да ни подкрепи, но някак си това да не се афишира. Няма такъв момент. ДПС е качествена, нормална, системна, изключително отговорна българска партия, доказали сме го с всичките си действия през годините. Ще държим на това. Дали ще издигнем свой кандидат за президент, е въпрос на колективно решение.
- А накъде клонят везните?
- Всичко зависи от конкретната личност. Самоцелното издигане на кандидат, когато се знае, че той няма шансове да спечели, е ненужно. Макар че аз мисля, че ако ние издигнем Ахмед Доган за президент, има огромни шансове той да бъде избран. Това е моето мнение. Изключително много качествени хора, етнически българи, с позиции в обществото, са ми казвали, че ако Ахмед Доган се кандидатира, ще гласуват за него.
- А той има ли желание?
- Според мен не. Показа го и на националната конференция. Той е изключително отговорен и качествен човек, който смята, че е много важно да се инвестира в младите. Това все пак е негова преценка. Знам ли като дойде време какво може да се случи. За нас е важно не самоцелното тупане в гърдите и да се повтаря после - ето, издигнахме кандидат и взехме 500 000 гласа, а да се каже, че с наша помощ - публично и ясно, сме избрали още на първи тур качествения президент на България.
- А доколко решението да издигнете свой кандидат зависи от решението на ДОСТ да има собствена номинация?
- Ако ДОСТ решат да издигнат свой кандидат, това означава, че те ще инвестират в емоционалната компонента на част от избирателите - че човек с турско име участва. Но мисля, че не е проблем да им обясним, че човек с турско име, предал техните интереси, е по-лош вариант отколкото някой с българско, който обаче работи видимо и устойчиво за техните права и интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай