Бомбата "Бисеров" е със закъснител

ДПС може да се пречисти, твърди Цветозар Вълков

Бомбата "Бисеров" е със закъснител | StandartNews.com

София. Тежките обвинения срещу Христо Бисеров броени дни след оттеглянето му от политиката разбуниха духовете. Въпросът какви ще бъдат последствията от удара по един от най-опитните играчи сред родните политици още чакат своя отговор. Потърсихме мнението на политолозите Борис Попиванов и Цветозар Вълков.

Бомбата "Бисеров" е със закъснител

Въпросът е защо той бе ударен точно сега

Борис Попиванов

Повдигнатите обвинения срещу Христо Бисеров едва ли са голяма изненада. Въпросът е защо те бяха предявени точно сега. Целият скандал не работи в полза на партиите, подкрепящи кабинета. Той дойде точно в момента, когато се гледа бюджетът, а трябва да се има предвид, че Бисеров бе и председател на бюджетната комисия. Това ще създаде проблеми за поддръжката на това управление, в което балансите и без това са доста крехки. Може да предвидим известно разместване на политическите пластове по различни причини.

Едната причина е, че твърде много зачестиха слуховете за нов тип коалиции - ГЕРБ - ДПС, ГЕРБ - БСП и т.н. Независимо дали са верни, или не, самото задействане на машината за слухове вече говори за нагласи за нова политическа конфигурация. Нека не забравяме, че Христо Бисеров си остана "топлата връзка" между ДПС и десницата и по-точно със СДС. Дори и след оставката на Емил Кабаиванов като лидер на сините в новото ръководство на СДС зам.-председателите повече или по малко са хора, свързани с Бисеров. И това също не е без значение.

Случаят "Бисеров" разбира се ще рефлектира и върху ДПС. В този аспект прави впечатление позицията на председателя на партията Лютви Местан. Не е изключено наистина оставката да е инициирана от ръководството на ДПС, за да се намалят негативите върху движението, ако обвиненията срещу Бисеров се потвърдят.

Но така или иначе, Бисеров се беше проявил още в СДС като блестящ организатор и като такъв остана и в ДПС. Така че оттеглянето му не може да остане без последствия.

ДПС може да се пречисти

Цветозар Вълков,
политолог

Странни неща се случват по върховете на държавата през последните две седмици. Не е само разследването срещу Христо Бисеров, което е свързано с пране на пари и изнасяне на класифицирана информация. Трябва да се потърси каква е връзката между разместването в ДПС и оставката на Бойко Найденов, който по лични причини се оттегли не само като началник на Националната следствена служба и зам. главен прокурор, но напусна изобщо съдебната система. Съвпадението на двете оставки твърде много се набива на очи, за да бъде пренебрегнато.
Вероятно върви процес на разплитане на някакви стари истории. Не бива да забравяме, че Бисеров е считан за основоположник на политическия клиентилизъм у нас. Неговото име е станало нарицателно за политическо номадство, тъй като обиколи множество партии. Когато напусна СДС в началото на 2001 г., дълго се говореше за неговите икономически схеми и лобита. Възможно е неговото сбогуване с ДПС да е свързано и с преминаването му в друг политически проект, както е правил и преди.
В момента общественото внимание е насочено към ДПС и те търпят множество негативни оценки. Има възможност усилията им, включително оставката на Бисеров, да са насочени към изчистването на движението от неясни икономически влияния. Ако партията на Лютви Местан намери воля да преодолее тези натрупвания, отсъствието на Бисеров само ще помогне за нейната оздравителна трансформация. ДПС вече може да положи усилия за отваряне към гражданския сектор и младежта.
Смятам, че правителството е с изчерпан потенциал и оставката на Бисеров няма да окаже особен ефект върху доверието към властта. Никоя от управляващите партии обаче не иска да ходи на избори. Най-малко желание за извънреден вот проявяват ДПС и "Атака". Причината е, че хората рязко се политизираха и за пръв път от 16 г. се очаква да има драстично повишаване на избирателна активност, която ще повлияе на разпределението на местата в следващото Народно събрание. Високата активност ще вдигне цената на един депутатски мандат от 15 на 25 000, а това определено ще намали тежестта на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай