Болезнената истина! Топ климатолог разкри зимата

Какво коментира Симеон Матев

Болезнената истина! Топ климатолог разкри зимата | StandartNews.com

Наш известен климатолог каза истината за настоящата зима. 

Влязохме в януари със сняг на доста места и здрав студ. Дори в Бургас децата успяха да пипнат сняг, който не беше достатъчен за снежни човеци, но заледи улиците. Ще ни донесе ли 2024 година една истинска зима?

Според климатолога Симеон Матев надеждите ни няма да се оправдаят, съобщи БНР.

"Половината зима мина, а истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка. Януари започна с отклонение от нормите между 5 и 8 градуса положителна аномалия, с един-два зимни момента, зимата няма как да отмие срама. Още повече, че снегът не е в цялата страна, а там, където го има снежната покривка в равнините е в рамките на 5-6 см., което е подигравателно за януари спрямо зимните му възможности."

След края на седмицата предстои чувствително повишение на температурите, които отново ще са наднормени за месеца.

Добрата новина е за любителите на ските, които са планирали ваканция през януари и февруари в зимните курорти:

"Да не се притесняват хората, които са си взели отпуски за ски. Затоплянето, което се очаква, няма да стопи снега по планините. В момента снежната покривка в нашите планини варира между 20 и 80 см., което е по-малко от нормата. Студеното време позволява на оръдията за изкуствен сняг да работят усилено и съм сигурен, че до края на месеца условията за ски ще са отлични."

Сега, когато температурите паднат под нулата казваме, че е кучи студ, но нормалните минимални януарски температури са от порядъка на -6 -10 градуса, добави Симеон Матев. Той напомни и, че когато има вятър, както е често по Черноморието, студът се усеща много по-остро отколкото реално термометърът показва.

Зимните температури са се повишили с 1 градус спрямо тези преди 30 години. Последната истинска зима у нас е била през 2017 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
преди 3 месеца

Глупави коментари на синоптиците.Помня зимата на 1978 когато през целия февруари в Гоце Делчевската котловина поради температурна инверсия цял месец термометрите показваха -27 градуса по Целзий, разбира се и водехме редовни полеви занятия с артилеристите , без да хленчим и без оплаквания.А сега при -2-3 градуса-олелия и стонове. Няма истинска зима, както няма и истински мъже днес. Всичко се опорочи и опростачи за съжаление.

Откажи