България с топ лаборатория на Антарктида

Изграждането й в полярната ни база вече започна

България с топ лаборатория на Антарктида | StandartNews.com
  • Изграждането й в полярната ни база вече започна

Нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида ще има България. Изграждането й в полярната ни база вече започна, съобщи пред журналисти в Пловдив проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, който добави, че вече е приключил архитектурният конкурс.
 
В продължение на четири дни, от днес, Пловдив е домакин на най-голямата международна среща, ежегодното съвещание, на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP).
 
Ние се гордеем с полярната си база и с нашата арктическа програма, защото това е лицето на страната пред целия свят. Там всеки, който дойде казва: Идвам в България, затова ние действително трябва да покажем най-доброто, каза проф. Пимпирев. Той допълни, че целта на арктическата ни програма е привличането на млади учени, които горят в каузата. По думите му през настоящия полярен сезон ще се изпълняват нови научни проекти, за да се прави наука, която е конкурентна на световната.
 
България е избрана за домакин на тазгодишната среща, заради международно признатите й успехи в изследването на Антарктида. На събитието присъстват 175 делегати от 36 държави от цял свят. То е организирано от Българския антарктически институт и Министерството на образованието и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай