Библиотека издаде книга на 205 години

Томчето е на църковно-славянски език и представлява превъзходен пътеводител за Хилендарския манастир

Библиотека издаде книга на 205 години | StandartNews.com


Книга на 205 години за Хилендарския манастир издаде преди 24 май читалищната библиотека „Родина” в Стара Загора. Единственото копие в България се пази във фонда на старозагорската съкровищница, която догодина ще отбележи своя 160-годишен юбилей. Уникалният екземпляр е най-старата възрожденска книга, която съхранява библиотеката. Пълното й име е: „Краткое описание святия и преславния Лаври царския Хиландара Святой горе Атонской сущия”, издадена в Будим (днес Будапеща) през 1814 г.

Книгата е написана и издадена "ради сербов и болгаров" по искане и настояване на проигумена на манастира Кирил Михайлович, родом "от предели Филипополския", пише в предговора към първото издание. Спомоществовател в разходите е бил Мелетий Никшич, "бивш архимандрит Студеничкий и настоящ Фенечкий". Книгата е на църковно-славянски език и представлява превъзходен пътеводител за Хилендарския манастир. До откриването й във фонда на библиотека „Родина” тази книга не фигурира в българската библиография. Второто известно копие се съхранява в Мюнхен. 

Както е известно, 50 години по-рано в същата обител хилендарският проигумен Паисий написва най-българската книга не само за онова време -  "История славяноболгарская". Самият Хилендарски манастир в този период е считан за български заради незначителния брой другоезични монаси – сърби и руснаци.   Съставител, редактор и автор на предговора в новото фототипно издание е акад. Иван Радев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. То е придружено и с осъвременен текст от Ния Радева. Ценното осъвременено издание излиза с финансовата подкрепа на община Стара Загора и с клеймото на издателство „Ивис” от Велико Търново.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай