Без грипна ваканция в Кърджали, засега

Без грипна ваканция в Кърджали, засега | StandartNews.com

Кърджали. Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Кърджалийско на 10 000 е 83,44, което е под епидемичната стойност. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

При ежедневния надзор в две лекарски практики в Кърджали за периода от 6 до 12 януари, регистрираните случаи са общо 38 или с една трета повече от предходната седмица. Най-висок ръст има при възрастовите групи от 15 до 29 г. и от 30 до 64. При най-малките и децата от 5 до 14 години нивото на заболеваемост се запазва. Няма причини детски заведения и училища да бъдат затваряни, тъй като заболеваемостта е в допустимите стойности, уточниха от РИО Кърджали. Оттам обясниха, че няма опасност децата да пропуснат часове заради болни учители, защото всеки директор има схема на заместване.

Грипната ваканция може да се обяви при отсъствие на над 30% от учениците от занятия паради остри респираторни заболявания.

„Щамът, който тази година ще ни разболява най-много, е пандемичният АH1N1 от 2009 г. Най-честите усложнения са пневмониите и отитите. Ако до 4-5-ия ден температурата не спада и няма подобрение, задължително трябва де се потърси лекарска помощ", съветват специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай