Без доверие няма успешно лечение

Без доверие няма успешно лечение | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

По време на криза трябва да се инвестира в образованието

В нашата болница специализантите са в приятелска среда, доволен е д-р Радослав Билюков


- Д-р Билюков, защо избрахте да учите медицина?

- Сигурно няма да ви изненадам, но изборът ми беше лесен и естествен. Майка ми е лекар, така че аз винаги това съм си представял, че ще работя. Разбира се, не съм мислил за специалност, за подробности. С годините представата за бъдещата ми работа се променяше, конкретизираше, добиваше нови контури, но остана същата.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?

Интересът ми е в областта на дихателните нарушения по време на сън

Тежест във вземането на решение имаше и екипът на клиниката, в която работя и сега. Познавам хората в него още от студентските си години и много ме привлече тяхната работа, която дава възможност за много нови интересни, непознати, а и често скрити заболявания. А какво по-голямо предизвикателство от това да ги откриеш и лекуваш.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Вероятно всеки, който работи медицина, вярва в нея. Но напоследък се слага основен акцент върху задълженията на лекаря, на обещанието, което той дава с клетвата. А не бива да се забравя и участието на обществото, защото лечението е взаимен процес, в който лекар и пациент участват наравно. Без доверие в това общуване няма да има пълен ефект от него.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Най-важните за мен са колегиалността, професионализмът - всеки ден и във всеки случай, и емпатията - към пациентите, към техните близки, а и към колегите.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Здравната система има много проблеми, които се виждат от всички участници в нея - и от пациентите, и от работещите. А един от най-големите проблеми според мен, който води до множество други като последствие, е тенденциозното противопоставяне между лекар и пациент.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- На този етап - да. Защо искам да остана - защото тук са близките ми, приятелите ми, средата ми. И заради още нещо - предизвикателството да успяваш, въпреки проблемите, е силен двигател. Разбира се, надявам се да не дойде такъв момент, в който предизвикателствата ще ме накарат за напусна моето място.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- За младите лекари е трудно да се практикува, както от гледна точка от професионално развитие, а и от гледна точка на материално оцеляване, защото не само че не позволява осигуряване на достатъчно средства за живот, но и изисква допълнителни инвестиции. Ето едно двойно предизвикателство, пред което са изправени всички млади лекари - да работиш в България и да си на ниво в тази работа всеки ден. Възможността за развитие е още една пречка, която мога да кажа, че младите лекари в "Александровска болница" не срещат - ние тук сме "облагодетелствани" да получаваме подкрепа както в работата си от колегите, да работим с едни от най-добрите преподаватели и професионалисти, а едновременно с това да получаваме подкрепата на ръководството на самата болница, което се стреми да създаде приятелска среда за работа за младите. Неслучайно "Александровска" е болницата, която в началото на тази година назначи най-много специализанти по новата наредба.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- На първо място да се поставят на друга плоскост отношенията лекар - пациент. Да се осигури на медицинските специалисти стандарт, който да им даде възможност

да не търсят начин да бягат от България

или други възможности да си осигурят нормален живот. Да се даде възможност на младите колеги не да се развиват не въпреки шефовете си, а те да ги подкрепят и да насърчават развитието им - както в практиката, така и в научноизследователска посока.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Да инвестират в квалификацията и образованието. В криза се инвестира в образование, което по-късно връща многократно инвестицията и създава устойчивост в системата.

- А на пациентите?

- Да се опитат да си дадат ясна сметка за сложността на труда, който всеки лекар извършва всеки ден. И ще им припомня, че всички ние следваме един основен постулат в Хипократовата клетва, дори и да забравяме през годините точните думи: "Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща".

Д-р Радослав Билюков е на 31 г. Завършва медицина с отличие в МУ-София. Специализира "Пневмология и фтизиатрия" и работи в клиниката по Пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ "Александровска".
Д-р Билюков има над 10 публикации и е изнесъл над 10 лекции на научни форуми. Получава две сребърни отличия от Европейското. Има препоръки от проф. Даниела Петрова и доц. Костадин Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай