Бареков: Всяка седмица записваме по 3000 нови членове

Хванах се на бас, че ще бием ДПС на евровота, казва Николай Бареков

Бареков: Всяка седмица записваме по 3000 нови членове | StandartNews.com

С какви амбиции тръгва към евровота коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден"? Как ще премине кампанията и какво да очакваме след 25 май? Потърсихме отговорите от лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

- Г-н Бареков, преди няколко дни отправихте покана за лидерски дебат с председателите на основните политически сили. Имате ли вече положителен отговор от някого от тях?

- Вместо да приемат офертата, те все повече стягат коалицията между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу нас. По места е много лошо положението - има голям натиск към всички хора, които подкрепят "България без цензура". ДПС се заиграва с БСП на национално ниво, а на местно с ГЕРБ. Явно се оказахме крайно неудобни за цялото статукво.
Заявката, че ще бием ДПС на европейските избори, което е залогът да излязат българите масово да гласуват, също изигра своята роля и това допълнително уплаши тримата лидери Борисов, Местан и Станишев. Аз казах, че мълчаливото им несъгласие за участието в дебата ще го приема като техен провал и като бягство от отговорност, защото темите за разискване са много сериозни. Искаме да се чуят нашите идеи и ако има критики към тях, да ги чуем лично от устата на нашите опоненти. А те, впрочем, са в кълбо от интереси - Борисов, Станишев и Местан.

- При положение, че втори в евролистата ви е яркият представител на ВМРО Ангел Джамбазки, това не ви ли хвърля в националистическия спектър?

- Не. Да не смесваме тази листа с нашата партия. Ние сме центристка организация. В Европарламента ще бъдем в центъра, в българския парламент също. Ние сме реалната сила, която ще махне ДПС от властта и от ролята му на балансьор. Ние сме социални либерали, искаме да развием българския бизнес, а той да създава работни места. Ще работим за безплатно здравеопазване за българските майки, деца и възрастните хора. Искаме образованието да бъде на високо ниво и да е достъпно за всички. Искаме по-високи пенсии, работни места за младите българи и достойни доходи, за да останат в родината.

След НДСВ сме първата партия от центъра, която доби такива мащабни размери. Към момента сме трета политическа сила в България с над 30 000 души членска маса и с над 200 структури в България.

- Освен от вашата твърда членска маса откъде очаквате още подкрепа?

- 12-15% от българите биха били готови да гласуват за нашата листа и за мен персонално. Очаквам да ни подкрепят и хора, които в предишни години са гласували за НДСВ. В дясно взимаме много от гласоподавателите, които в предишни години са били за СДС и ГЕРБ. Очакваме да ни подкрепят хора от "Атака" и доста от БСП. Няма какво да се лъжем - гражданите са отвратени от заиграването на Станишев с Местан и не могат да се примирят с факта, че БСП продаде националните интереси и не изпълни нито едно социално обещание, като разкриването на работни места за млади хора, вдигането на пенсиите, махането на данък "лихва", махането на плоския данък и замяната му с прогресивен. Лъжите на Станишев отвратиха много леви избиратели и те се насочиха към центъра, т.е. към нас.

- Политическите анализатори ви сравняват с младия Борисов. Харесва ли ви това сравнение или не?

- Едно ще ви кажа, цял живот съм се занимавал с телевизия и с журналистика и съм разследвал лошите хора. Не съм се занимавал с наркотрафик и с убийства. Така че наистина не се виждам като младия Борисов. Аз бях един отличен журналист, който е разследвал лошите, а не съм бил лош, какъвто е г-н Борисов.

- А как коментирате последния скандал с измамите в подписките на политическите партии?

- Смятам, че вината е на държавата. За мен това са провокатори от името на ГЕРБ и "Протестна мрежа", които поискаха по закон да се вкарват имената на хората в публичен регистър и така да се злоупотребява с техните лични данни. Справка - Антоанета Цонева, която вкара тази поправка в закона на Мая Манолова, който е слаб в много отношения.

- Ще увеличава ли влиянието си "България без цензура" във времето до изборите?

- Ние всяка седмица записваме по 2-3 хиляди нови членове. Разширяваме се непрекъснато, защото хората искат да бъдем алтернатива на статуквото и виждат в наше лице промяната. Затова и ще гласуват за нас. Така че партията расте с бързи темпове и ще бъдем, може би, по-големи от ГЕРБ и БСП до европейските избори.
Със сигурност ще победим ДПС, хващам се на бас.

- С кого сте се обзаложили?

- С вас, журналистите, с Драго Стефанов, лидера на "Гергьовден". Ние сме много силна партия, която в много райони е единствената, която защитава правата на обезправените българи, които са попаднали под геноцида на ГЕРБ, ДПС и БСП. Много е неприятно за българските граждани, че в места като Хаджидимово и Банско гербаджиите заиграват с ДПС, а гербаджийските кметове дерибействат на гърба на българския народ.

- Колко настоящи депутати ще се присъединят към "България без цензура". Анонсирахте преди дни за депутат от ГЕРБ, който е икономист?

- Ще дойде, ще дойде, запазете търпение. Веднага след великденските празници се връща и Краси Стефанов. Ще има и хора от БСП, които напускат и идват при нас. Ние сме партия, в която имаме и хора с по-ляво мислене, и с по-дясно, и с центристко. Много хора ще дойдат при нас, и то депутати. Те обаче не искат просто трансфер в нова партия, а напротив. Желанието им е заедно с нас да напуснат парламента, ако българският народ гласува и заедно отстраним тази неприятна коалиция, която управлява страната. За да създадем ново управление без участието на ДПС.

- Кога ще поискате предсрочни избори?

- Ние сме казали - на 26 май. Надявам се да бъдем една от първите политически сили на европейския вот. Ще имаме около 8-9 депутати в Народното събрание, но не искаме да правим група. Този парламент, според нас, е умрял. Той няма повече енергия за закони, за полезни неща за обществото. Така че ни очакват нови избори през октомври и ново правителство до края на годината. Това е нашата рецепта за излизане от безпрецедентната политическа и социална криза, в която е вкарана България.

Ако българите искат нови работни места за младите хора, нова политика в областта на здравеопазването, нека да подкрепят "България без цензура". Ние гарантираме до една година да въведем безплатно здравеопазване за децата до 18 години, студентите, учещите, майките на деца до първи клас и пенсионерите.

- Вие водите листата на "България без цензура". Ще влезете ли в Европарламента, или ще се откажете в името на националната политика, която смятате да провеждате?

- Ще вляза в Европарламента за кратък период от време, за да се чуе гласът на България от устата на един истински патриот. След това повеждаме битката за овладяване на властта в държавата от името на работническата класа и трудовите българи. Хора, които създават благата и заслужават управление в тяхна подкрепа. Българите заслужаваме повече. Ние заслужаваме повече и от Европа, която не направи нищо за нас в продължение на толкова години и остави българския народ в ръцете на корумпирани политици. Ние заслужаваме повече и в България, заслужаваме повече от нашия политически елит, който напълно се провали със своя грабеж, с липсата на всякакво законодателство и мерки, които да подобрят живота на хората. Това е и мотото на кампанията ни: българите заслужаваме повече.

- Кои са трите европейски партии, които са отправили покана към "България без цензура"?

- Ами заповядайте на 25-и в Пловдив. Ще дойдат лидерите на Консервативната партия, които ни подкрепят и ще ги видите. Ние казахме, че ще видим кое предложение на европейските партии е най-изгодно за народа и ще изберем него.

- Наближават великденските празници, къде и как ще ги посрещнете?

- Имам няколко предложения, включително и да отскоча за един ден до българите в чужбина. Продължавам пътуванията из страната - ще бъда със сигурност в Пазарджик, в Пещера, в Североизточна България. Няма да спра кампанията, но ще се занимаваме с по-малко политика, защото не искам да обременяваме живота на българите по време на великденските празници. Според мен българските региони заслужават повече. Не може хората във Видин, Враца, Варна, Пловдив да плащат същите данъци като в София и да получават три пъти по-лоши услуги, три пъти по-лоша инфраструктура, три пъти по-лошо оборудвани болници и училища. Така че моето място е при хората. Сега ме намирате във Велинград. Моята кампания е да се срещам с хората. На ден минавам по около 700 километра и провеждам по около 20 срещи в България. Нещо, което другите политици няма как да постигнат, защото те нямат нито енергията, нито потребността да го вършат. Виждам г-н Борисов онзи ден вдига 50 кг щанга пред децата. Излагат се българските политици. Станишев пък беше набит на бензиностанция в Сандански буквално пред очите ни. Елитът в България очевидно се провали и съм убеден, че трябва да бъде сменен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай