Бареков и Първанов с евродепутати

Руслан Йорданов

Бареков и Първанов с евродепутати | StandartNews.com

БСП е с едни гърди пред ГЕРБ, а "България без цензура" e отличникът на месеца. Това сочат резултатите от последното изследване на Галъп Интернешънъл, проведено между 31 януари и 10 февруари сред 1012 души. Формацията на Николай Бареков вече е в състояние не само да прескочи 4-процентната бариера за влизане в националния парламент, но и прага от 5,88 на сто за избиране на депутат в Европейския парламент. Приливът на доверие на "България без цензура" се дължи на оживлението около учредяването на партията и тя вече задминава Реформаторския блок, който в последно време държи нива между 4 и 5 процента. "Двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, са с изравнени шансове три месеца преди евровота. Въпреки леката преднина на червените разликата им с ГЕРБ е в рамките на статистическата грешка", коментира директорът на агенцията Първан Симеонов. С появата на АБВ на 14 януари обаче предизборната надпревара за първото място между Борисов и Станишев става изключително оспорвана. Платформата на Георги Първанов отнема сравнително малка част от подкрепата за социалистите - около една десета. В същото време само половината от гласовете за АБВ идват от гласоподаватели на БСП. Останалите са хора, които на последния вот или не са участвали, или са пуснали бюлетина за ГЕРБ или за малка партия. Симеонов подчерта, че на този етап

АБВ заема по-центристки позиции от "Позитано" 20

Изводът се доказва и от профила на привържениците на двете леви писти според политическото им самоопределение. При БСП най-често се среща самоопределението "социалист", но чувствителна част се възприема и като "комунисти". При АБВ също преобладават "социалисти", но често привържениците на Първанов и Калфин се самоидентифицират и като "социалдемократи". Ако се съберат потенциалните избиратели на БСП и АБВ, може да се направи извод, че представителството на левицата се разширява, допълни Симеонов. Разколът в левицата подрива личния рейтинг на бившия президент. Първанов вече се харесва от 26 на сто, докато преди месец е считан за положителен герой от 35%. На прилични нива стои и рейтингът на Ивайло Калфин - 22 пункта.
Двете националистически партии - "Атака" и НФСБ, остават далеч под бариерата за парламента без особени промени в рейтинга си. Битката между тях продължава без ясно очертано надмощие на едната или другата страна.
Запазва се и

ниското доверие към ключовите институции

- 14% вярват на парламента, 26% - на правителството, и 30% - на президента. Потенциалът за протести остава висок - близо една пета изказват готовност за участие в протест срещу правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай