България е нашата врата за европазара

България е нашата врата за европазара | StandartNews.com

Посланик Ле Дък Лиу е заемал високи постове в министерството на външните работи на Виетнам и в посолства в редица страни в Азия. Завършил е Виетнамският дипломатическия университет и е специализирал в САЩ и Сингапур. Женен е и има две деца. Пред започващото на 27 октомври държавно посещение на президента Росен Плевнелиев във Виетнам посланикът даде интервю на "Стандарт".

- Ваше превъзходителство, какво очаквате от започващата на 26 октомври визита на българския президент Росен Плевнелиев във Виетнам?

- Преди всичко най-очакваното от мен при старателната организация и от двете страни на предстоящото посещение на президента на България Росен Плевнелиев е то да бъде плодотворно и успешно. Визитата ще продължи и още повече ще задълбочи традиционно добрите приятелски отношения между България и Виетнам, изградени през изминалите 63 години. Трябва да потвърдя, че Виетнам придава голямо значение на сътрудничеството си с България, а България винаги счита Виетнам за свой най-важен партньор в Азия. Пристигайки на работа в България, забелязах редица сходни елементи между нашите страни. Те са умерено големи по площ, но с ключови политико-стратегически позиции в Югоизточна Азия и на Балканите и предизвикват интереса на големите държави към стратегическия климат в тях. Много важни са традиционните приятелски отношения, започнати отдавна от поколения ръководители на страните ни.

- В икономическата област на сътрудничеството между двете ни страни обаче не се наблюдава напредък. Какво трябва да се направи, за да се преодолее тази ситуация?

- Двустранното ни сътрудничество е много скромно и не съответства на политическите отношения, както и на потенциала и желанието на двете страни. Желанието е да се създаде нов модел на двустранно сътрудничество въз основа на пълното използване на силните позиции на всяка от страните, експорт на виетнамски стоки с първична обработка за преработка в България и след това реекспортирането им за европейските пазари. С подкрепа на европейските фондове двете страни ще проучат възможностите от създаването на съвместни проекти, по-конкретно в областта на земеделието, индустрията, транспорта и комуникациите, за да се предизвика бум в търговско-икономическото сътрудничество и инвестициите между двете страни. България изявява готовност да подкрепи Виетнам в развитието на човешките ресурси, образованието и обучението, науката и технологиите и управленския капацитет.

- Какъв принос имат за родината си завършилите образованието си в България виетнамци?

- Нашият народ завинаги ще помни и ще бъде признателен за проявената искрена солидарност, подкрепа и ценна помощ на българския народ към Виетнам през трудните години на борбата за независимост, както и през следвоенния период на строителство и възстановяване на страната. Ние действително се гордеем с хилядите студенти и аспиранти, които се обучаваха в България и които след завръщането си в родината дадоха и дават своя важен принос за развитието на Виетнам и за укрепването на приятелските връзки между двата народа. Мнозина от тях днес заемат важни постове във Виетнам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай