Атанасова подари спешен център на студентите

Атанасова подари спешен център на студентите | StandartNews.com

София. Третият нов изнесен пункт на Спешна помощ бе открит в навечерието на 8 декември в Студенски град. Случайно или не здравният министър Десислава Атанасова и кметът на София Йорданка Фандъкова прерязаха лентата на новата придобивка ден преди празника и така направиха подарък на бъдещите висшисти.

Пунктът е е разположен в сградата на 5-то ДКЦ. Помещенията на изнесения център са предоставени от Столична община, а Министерство на здравеопазването осигурява необходимото оборудване. Общата стойност на проекта е 10 000 лева.

Първите два изнесени филиала бяха открити на 8 октомври и 8 ноември т.г., съответно в община „Кремиковци“ и община „Люлин“. През следващата седмица, на 11 декември, предстои да бъде открита и последната, четвърта планирана база на Спешна помощ. Тя ще бъде разположена в друг район на София с голям брой население – 24-то ДКЦ в район „Надежда”. 

Целта е да се съкрати максимално времето, за което линейките достигат до адресите на повикване и по този начин да се подобри медицинското обслужване на населението в тези райони. 

По обобщени данни на Министерство на здравеопазването от началото на година до края на месец ноември в Центъра за спешна помощ в столицата са постъпили около 130 000 повиквания, съобщи министър Атанасова при откриването на филиала в Студентски град. При 3000 от случаите медиците са се отзовавали на фалшиви обаждания. В тези случаи не са били открити подаденият адрес или лицето, посочило сигнала. Статистиката сочи още, че при около 8000 от случаите, лицата са се отказали от помощ. Хоспитализирани са били 29 300 възрастни и около 3300 деца, което показва, че едва всеки четвърти се е нуждаел действително от спешна медицинска помощ. Останалите повиквания не са били спешни състояния и е следвало да бъдат обслужени в системата на доболничната помощ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай