Атанас има мисия, точи ножове и люби страстно

Министърът възстановява читалища, политикът громи партийната ерес, актьорът помага на младите

Атанас има мисия, точи ножове и люби страстно | StandartNews.com
  • Министърът възстановява читалища, политикът громи партийната ерес, актьорът помага на младите
  • Трима съименници са си взели по нещо от светеца покровител

 

Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата. Разпространител на монашеството в Европа. Патриарх на Александрия от 328 до 373 година. Не случайно още ранните християни наричат Свети Атанасий - "Велики".

Но българите се вълнуват от египетския мъдрец само на 18 януари, когато Атанасовците разпъват пищни софри, опитвайки се да засенчат вече почерпилите роднини и приятели Антоновци. Извън именяците малцина знаят, че Св. Атанасий е ревностен противоборец на Арий и арианството, един от най-значимите християнски водачи. Делото му се почита точно на 18 януари, защото тогава е последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като арианите пет пъти го гонят от поста.

В народните вярвания обаче нито Св. Антоний, нито св. Атанасий са това, което са. Легендарният пустинник Антоний, преборил собствените си бесове и останал почитан като лечител на обсебените и борецът срещу ересите Атанасий са просто двама братя ковачи. Според поверия те са изобретили ковашките клещи и именно затова се считат за покровители на ковачи, ножари, железари, налбанти, точилари. Фолклорната ни традиция разказва, че двамата светци владеят времето - "затоплят земята" и я обръщат към пролетта. За да не стане сакатлък, в дните на братята има куп забрани - жените не плетат, не шият и предат, не готвят боб и леща - за да не събудят шарката и чумата, от които светците ги пазят. А мъжете не впрягат добитъка, за да бъдат животните здрави.

Днес е ясно, че

на 18 януари Атанаските няма да отделят цял ден в кухнята за традиционното печено свинско

месо и баницата с мед и орехи. Защото има Glovo. Но пък мъжете могат да си "откраднат" по някоя друга черта от светеца покровител, за да бележат пътя, по който обръщат живота на останалите. Трима адаши са добър пример за това. Още повече, че носят два пъти името на светеца си: Атанас Атанасов.

Политикът определено се е съсредоточил в легендата за Свети Атанасий, която разказва, че при разделянето на небето и земята на него се паднали ледовете и зимните снегове. Ген. Атанас Атанасов, лидер на ДСБ в оставка заради изборния крах на "Демократична България",

умее три неща - да разделя, да трупа зимни снегове и да ги превръща в ледове

Линии, които той и партията му прокопаха срещу всички останали политически формации, определиха облика на Костовото ДСБ като бутикова партия. Коалицията й с "Да, България" на Христо Иванов роди част от протестния айсберг, в който титаникът на ГЕРБ се разби безславно. Коалицията на Атанасов влезе във властта. Но дали затоплянето на земята с БСП ще обърне настроенията на десния електорат, предстои да видим. Засега е ясно, че от светеца си Атанас Атанасов е взел таланта да громи партийната ерес и умението да точи ножове. Всеки, който дръзне да каже добра дума за Борисов и прокуратурата, попада в клещите на генерала. И не само. Той обича да командва. Разбраха го и премиерът Кирил Петков, който получи предупреждение от Атанасов заради позицията си към Северна Македония, и президентът Румен Радев. На него Атанасов размаха генералски пръст, като му каза не бил патрон на кабинета.

За разлика от верния на Иван Костов политик, министър Атанас Атанасов е пълна негова противоположност. От своя небесен покровител той е взел засега само най-благите черти.

Най-младият министър в историята на България пое културата с възрожденския хъс

да възражда българщината. Бабите от първомайското село Татарево боготворят американския възпитаник, възкресил от пепелта местното читалище. За министър Атанасов казват, че е спокоен и диалогичен, но и педантичен. Заеме ли се с кауза - довежда я до край. Противно на политика Атанасов, който трудно спира да говори, министърът засега мълчи. Той е може би единственият член на кабинета "Кирил Петков", който още не е обиколил по няколко пъти телевизиите. Нищо, че за разлика от останалите министри има много по-голямо основание да го направи, защото по образование е театрал. Придобива степен "Бакалавър" по специалност "Театрално изкуство" в Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск. Заявката му за пълна промяна в сектор култура обаче е наистина сериозна. Екипът му от зам.-министри показва, че приоритети на ведомството ще бъдат както сценичните изкуства, пострадали най-силно в пандемията, така и културно-историческото наследство и неговия нов живот в умните градове по новия европейски Баухаус.

Легендата за Свети Атанасий продължава с народния разказ, че на 18 януари светията  съблича дебелия си зимен кожух и си облича тънката риза. За да покаже промяната. Вярата в нея е дълбоко закодира в

трети Атанас Атанасов - големият актьор, професор в НАТФИЗ

Ако по принцип студентите боготворят преподавателите си, то при проф. Атанасов е обратното. Той е отдаден на младите. Никога не им размахва пръст. Вярва, че ако на някого трябва да се гласува доверие, то това са именно те. Учи ги да се радват на чуждия успех и да не го смятат за собствен провал. От своя светец покровител професорът си е взел вярата. Убеден е, че нещата се случват, когато вярваш в тях. Доказателство за това е любовта на живота му - актрисата-преподавател Десислава Стойчева, дъщеря на големите Виолета Бахчаванова и Васил Стойчев.

Атанас и Десислава се срещат в театъра. Като противно дамата разчупва стереотипа, подарявайки след представлението роза на кавалера. По-късно, на нейно представление, Атанасов връща жеста. Сватбата не закъснява. И е истински градски спектакъл. "Беше забавно преживяване, всички колеги актьори дойдоха облечени в техните костюми от представленията. Кумовете пък ни гонеха по улицата да ни връзват с белезници, защото ние не искахме да отидем към залата, тролеите спираха", спомня си пред бТВ Десислава.За тримата адаши Атанас Атанасов сцената е различна - парламентарна, министерска, театрална. Всеки от тях върви по собствен път. Но имат нещо общо - носят кожуха на Свети Атанасий. И знаят кога да го съблекат, за да предизвикат обрат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай