Андреева: Предстои обсъждане за регламентирано доплащане

Министърът призова лекарите да не протестират

Андреева: Предстои обсъждане за регламентирано доплащане | StandartNews.com

София. Министърът на здравеопазването съобщи, че предстои обсъждане за регламентирано доплащане. Тя откри диалога за Националната здравна стратегия 2014 – 2020 г. "Това беше просто една идея, която сутринта на разговора с премиера беше споделена от БЛС. Истината е, че все още не се мисли в посока увеличаване на данъчната тежест. По–скоро в Закона за бюджета на НЗОК има вкарани нови текстове, които позволяват по–гъвкаво третиране на бюджета с евентуално освобождаване до 5% в по–ранен срок септември месец", продължи Андреева.

Тя изтъкна, че има възможност за актуализация на бюджета във втората половина на годината, но едва ли ще има официализиране на доплащанията на този етап.

„Най-песимистичният вариант е доплащането да бъде през януари - 15 или 20 на сто. Нямам обяснение защо въпреки това болниците се готвят да отказват планов прием. Искам да успокоя моите колеги да не мислят в посока крайни действия, защото ще бъде заплатена на сто процента дейността на лечебните заведения", каза още Андреева и увери, че здравната вноска няма да се увеличава от 2014 година.

Министър Андреева коментира и въпроса за това, че Български лекарски съюз даде Здравната каса на главния прокурор. Тя уточни, че не вижда къде точно е престъплението, за да бъде сезирана прокуратурата. „Аз ще призова лекарския съюз да помогнат на МЗ да сезираме заедно прокуратурата за откраднатите милиард и половина от НЗОК, заяви Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай