Американци снимат филм в „Баба Вида"

Американци снимат филм в „Баба Вида" | StandartNews.com

Видин. В средновековната крепост „Баба Вида" отново се въртят камери – снима се американският филм с работно заглавие „Рикон". Този път замъкът е превърнат в афганистанска крепост, която американци трябва да превземат, за да освободят заложница. Това обаче не е лесно – пристигналият американски конвой, доставящ оръжие и боприпаси за намиращите се там войски на Щатите, попада на афганистански бунтовници.

Режисьор на екшъна е американецът Дон Майкъл Пол. Главната роля се изпълнява от Стивън Ланг, нашумял с мегахита „Аватар". В него той се въплащава в ролята на генерал Майлс Куаридж. В заснемането на кадрите в „Баба Вида" обаче той не участва.

В ролята на морски тюлен влиза Джордж Кели, а на афганистанската заложница Ануш – Кейси Кейтън. Във филма участва и друга американска актриса – Даниел Савр.

Филмът има и българско участие. Слави Попов, познат от „Отплата", изпълнява ролята на талибан. Той е лошият герой във филма

Преди „Баба Вида" кадри от филма са снимани в кариери край София.

Майкъл Пол е поредният режисьор, избрал естествения декор на крепостта за свой филм. Камери в нея се въртят от 1943 година. В по-ново време за снимки в твърдината пристига легендарният поляк Андрей Вайда, който през 1962 година снима своя „Пепелища". Известните кинематографисти Золтан Варкони /"Звездите на Егер" и Донатас Банионис / „Франциско Гоя „/, също са снимали в „Баба Вида". В крепостта са създадени и кадри от „Сватбите на Йоан Асен" – режисьор Вили Цанков, на „Боянският майстор" на Захари Жендов, на „Князът" на Борислав Шаралиев.

Крепостта е превръщана и в гръцки зандан, в който е бил хвърлен капитан Петко войвода.
В крепостта са снимани над 50 филма, повечето исторически.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай