Абитуриентите да подадат осигурителна декларация, подсеща НАП

Абитуриентите да подадат осигурителна декларация, подсеща НАП | StandartNews.com

Абитуриентите трябва да подадат декларация за това, че ще се осигуряват за здраве самостоятелно след завършване на средното си образование, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

Това е важно, тъй като се получава една "дупка" без осигуровки от 3-4 месеца в случай, че абитуриентите се запишат в университет наесен. За периода от завършването на училище до записването им като студенти те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици, поради което за този период бъдещите студенти трябва да внесат здравноосигурителните си вноски и предварително да подадат осигурителна декларация образец 7.

Осигурителната декларация се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Това значи, че ако учениците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес въпросната декларация.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три месечни вноски в рамките на 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Справка за здравноосигурителния си статус и проверка на периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, абитуриентите могат да направят чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на НАП може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай