НЗОК готова с предложение за бюджета на болниците

 НЗОК готова с предложение за бюджета на болниците | StandartNews.com

София. НЗОК е готова с конкретни предложения за подобряване на целесъобразността на разходването на финансови средства за болнична помощ. Това съобщава сайтът на касата.

"Във връзка с параграф 8 от ЗБНЗОК за 2014 г. и приетите от Министерския съвет Краткосрочни мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система, със заповед на управителя на институцията, е създадена работна група, която до 14 юни т.г. изготви предложения за изменения на диагностично-лечебните алгоритми на клиничните пътеки (КП) в болничната помощ, представляващи неразделна част от НРД за медицинските дейности. Целта е - от една страна, да не бъдат допускани необосновани хоспитализации по КП, като в зависимост от обема и сложността на необходимите медицински процедури, заложени в КП, някои от тях – при възможност, да бъдат изведени в извънболничната помощ, където би могло да бъде постигната лечебната цел. Това - от друга страна, ще доведе до подобряване на целесъобразността на разходваните финансови средства за болнична помощ", се казва в официалното становище на НЗОК.

Националните консултанти по всички специалности са били запознати с предложенията. От тях официално са поискани становищата им за възможностите за оптимизиране на дейностите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай