Шестима задържани след щурма към Партийния дом

Част от тях са криминално проявени

Шестима задържани след щурма към Партийния дом | StandartNews.com

По време на брифинг на СДВР днес, директорът Георги Хаджиев обяви, че са задържани 6 лица, за които има данни, че са съпричастни към опита за метеж по време на протеста вчера като част от тях са криминално проявени. По-късно са установени още 7 души, за които има безспорни данни, че също са участвали в опита за щурм на Партийния дом.

Има данни и за лица, които са част от футболните агитки. Образувано е и едно досъдебно производство, стана ясно още по време на брифинга.

"По време на протеста снощи две непълнолетни лица са били отведени в районно полицейско управление. Родителите им са уведомени и спрямо тях са взети мерки в съответствие със Закона за закрила на детето", каза още Хаджиев.

Той посочи, че правото на протест е изконно човешко право, което е гарантирано в закона. "Хората имат право да бъдат на различно мнение, но работата на МВР е да опази мира, живота и здравето на гражданите", заяви директорът на СДВР.

„Притеснението ми от вчерашното мероприятие е нормално и обяснимо. Около 22 часа определена група хора опитаха да нахлуят в сградата на държавна институция. Наложи се колеги да се опитат да запазят както живота и здравето на протестиращите, така и сградата на Народното събрание”, каза още той.

И помоли онези групи от млади хора, които вчера са хвърляли в множеството самоделни взривни устройства да се замислят дали не е възможно да пострадат невинни граждани, техни близки и роднини или други хора.

Той беше категоричен, че по време на протеста вчера не е била използвана физическа сила и призова хората да протестират мирно.

Директорът на СДВР допълни: "В момента ние сме единственият гарант за спазване на реда. Няма да позволя определени лица да опорочат протеста".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай