35 села във Видинско остават без електричество

35 села във Видинско остават без електричество | StandartNews.com

Свършва и водата от питейните резервоари

Видин. 35 села от общините Белоградчик, Чупрене, Димово, Ружинци, Видин, Кула, Бойница, Грамада и Макреш са без ток от понеделник, стана ясно на заседанието на кризисния щаб, ръководен от областния управител на Видин Момчил Станков. Най-тежко е положението в община Белоградчик, където от 17 села в 15 са на тъмно. Заради липсата на ток са спрени 18 от общо 43 помпени станции. В много от селищата е останала само водата в резервоарите, която ще стигне за ден-два. До края на седмицата остават затворени училищата в Чупрене, Белоградчик, село Рабиша и Кула.

Пътищата в областта са проходими, движат се камионите с продоволствени стоки и линейките. Заради счупвания на крайници жители на Белоградчик и Кула се отправят за медицинска помощ към Видин. Работят всички мобилни оператори.

За отстраняване на всички аварии по електропреносната мрежа ще ни е нужна една седмица, съобщи на заседанието представителят на ЧЕЗ. В момента из района работят 44 екипи. Командировани са служители и от други области.
В община Белоградчик няма бедстващи хора, съобщи кметът Борис Николов. Хората в селата са запасени с твърдо гориво и с хранителни продукти.

В заседанието на кризисния щаб в града днес ще участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя ще се запознае на място със ситуацията в района, причинена от поледицата и студеното време.

Повече за положението в цялата страна - ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай