3000 катаджии дебнат на пътя

Хайка за Гергьовден готви МВР, полицаи ще пазят пред кръчмите

3000 катаджии дебнат на пътя | StandartNews.com

Над 5000 коли на час тръгват по магистралите днес и утре

София. Допълнителни мерки за безопасност по пътищата вземат от полицията за празниците от 1 до 6 май. Заради шестте почивни дни по Гергьовден очаквано много българи ще тръгнат на път. Полицейски екипи ще дежурят на изходите на София и големите градове, както и по местата от пътната инфраструктура, където се извършват ремонти.

Полицаите ще пренасочват движението така, че да не се образуват излишни задръствания и тапи, които допълнително изнервят шофьорите. Патрулките ще се забелязват отдалеч, защото ще бъдат с пуснати буркани.

"Разпоредено е в районите с временна организация на движението полицейското присъствие да бъде обозначено с включени светлинни сигнали на служебните автомобили", обясни шефът на Пътна полиция комисар Антон Антонов.

Специално за тези празници ще има и масирана акция, която е насочена особено към контрола на неправоспособни водачи, шофирането след употреба на алкохол и с несъобразена скорост. От Пътна полиция призовават шофьорите да бъдат много бдителни и особено сдържани на пътя, а в случай на леко ПТП веднага да преместят автомобилите встрани от пътната лента, да освободят движението, за да не се получават задръствания и нови катастрофи.

От МВР съветват да се избягват пиковите часове с най-голям трафик на 30 април, 1 и 6 май, както и при възможност да се тръгва в по-ранен час, особено ако ви предстои дълъг път. Очаква се отново трафикът по магистралите да е силно интензивен. Като само на магистрала "Тракия" се предвижда да преминават над 5000 автомобила на всеки час при нормален капацитет на аутобана от 3600 автомобила.

Независимо от подобряването на организацията на движение очакванията за огромни задръствания са при виадукта "Бебреш" на магистрала "Хемус" и виадукта при 67 км на магистрала "Тракия", където движението се извършва двупосочно заради ремонти. Предвидено е временно да се осигурят по две ленти за движение, както и да се спрат тежкотоварните камиони в дните на най-голям трафик.

Тировете ще бъдат отклонявани през Костенец, Белово и Пазарджик за магистрала "Тракия". При "Хемус" и главния път за Гърция Е79 обаче няма обходни маршрути и там камионите ще биват отбивани за по няколко часа. "В зависимост от конкретните възможности между 5 и 8 наряда от областна дирекция ще бъдат ангажирани с обезопасяване на движението", посочи комисар Антонов. Допълнително изпитание за шофьорите ще е времето, тъй като метеорологичните прогнози за празничните дни предвиждат множество валежи в цялата страна. Пътищата ще са мокри и хлъзгави.

200 шофьори останаха без книжки за 3 дни

247 души са загубили шофьорските си книжки през великденските празници, защото са били хванати да карат колите си след употребата на алкохол. Почерпените шофьори са залавяни предимно в тъмната част на денонощието. Близо 3000 водачи пък са отнесли глоби за превишена скорост. От КАТ уточниха, че продължават да заснемат нарушителите и с мобилни камери. Автомобилите, които са засечени с тези радари, се спират и полицаите пишат акт или фиш на шофьора. Отделно патрулките ще дебнат около питейните заведения и дискотеките.

Няма търсене на автобуси

Само десетина допълнителни автобуса ще потеглят днес следобед и утре до обяд от София към най-големите градове в страната. Това съобщи за "Стандарт" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ), съсобственик в най-големите автобусни фирми "Груп Плюс" и "Етап-Адресс" и на Централна автогара София. Повечето от допълнителните автобуси ще пътуват към Бургас, обясни тя. Сега търсенето на места е много по-малко в сравнение с това за великденските празници, коментира още Топалова. Причината за това е, че вместо към родните си места повечето хора се изнасят основно към курортите на Гърция и Турция, за където са направени хиляди резервации, обясни Галя Топалова и посочи, че причина за това са повечето празнични дни сега и дъждовното и прохладно време у нас.

БДЖ пуска 11 000 допълнителни места

11 хиляди допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути предлага "БДЖ - Пътнически превози" от днес до 6 май включително, съобщиха от превозвача. С повече вагони от обикновено през празничните дни ще се движат общо 26 бързи влака със задължителна резервация и 113 обикновени бързи композиции.

Днес допълнителни вагони са осигурени за 6 бързи влака със задължителна резервация по направленията София - Бургас ("Чайка" и "Слънчев бряг"), Бургас - София ("Слънчев бряг"), Варна - София ("Златни пясъци"), София - Горна Оряховица и обратно ("Янтра"). Повече вагони ще бъдат прикачени и към 25 бързи влака, пътуващи от София към Бургас (4 влака) и обратно (2), София - Варна (4) и обратно (2), София - Видин (2) и обратно (1), както и от София до Лом, Петрич, Пловдив, Ст. Загора, Русе, както и от Пловдив и Русе до София, а също и от Пловдив до Варна и обратно (2).

Най-много допълнителни места за пътниците си БДЖ пуска утре. Тогава повече вагони ще бъдат прикачени към 7 бързи влака със задължителна резервация от София до Бургас и Горна Оряховица и обратно, както и от София до Варна. Отделно повече места ще предлагат и 30 бързи влака по всички основни направления в страната.
За 2 май допълнителни вагони са осигурени за влака "Чайка" от Бургас за София, както и за още три бързи влака от Варна, Ст. Загора и Видин.

За връщане на пътуващите на 5, 6 и 7 май "БДЖ - Пътнически превози" ще прикачи допълнителни вагони съответно към 8, 41 и 18 бързи влака, съобщават от жп превозвача.

Банките в моловете ще работят и на празниците

Зареждат предпразнично автоматите за теглене, следят онлайн за празни машини

С нормално работно време през предстоящите празнични дни ще работят повечето банкови клонове, които се намират в търговските центрове в големите градове на страната. Такива са например филиалите в търговските центрове на Банка ДСК и УниКредит Булбанк, които ще работят с непроменено работно време и през празниците. Известните на потребителите банкови филиали, които работят и през съботните дни, обаче няма да поставят клиентите пред равни условия.

Клоновете със съботно работно време ще функционират в зависимост от банката. Така например тези филиали на Булбанк ще работят през съботния ден на 3 май, докато еквивалентните клонове на Банка ДСК ще останат затворени. Филиалите, намиращи се на аерогара София, също ще имат работно време в зависимост от банката. Например клонът на ДСК ще работи на 1 и 4 май, а този на Пощенска банка - на 3 и 6 май. Реално не всички банки ще осигурят работещи клонове за своите потребители през предстоящите почивни дни. Така например стандартните филиали на Обединена българска банка и Пощенска банка няма да работят в рамките на 1-6 май. Въпреки това от трезорите осигуряват на клиентите си възможност за връзка с Център за обслужване на клиенти, които ще работят през всички почивни дни. Подобна е стратегията и на останалите банки в страната, които независимо дали ще имат работещи клонове или не, разполагат с Център за обслужване на клиенти, който ще бъде на линия през почивните дни.

Наличността на банкоматите из страната ще бъде съблюдавана с помощта на специални мониторинг центрове. Обикновено тези звена работят денонощно, което позволява навременна реакция при засичането на неработещ или празен банкомат. От банките уверяват, че така или иначе ATM машините ще бъдат заредени предпразнично в резултат на очакваното повишаване на транзакциите през почивните дни. Някои банки обръщат внимание и на факта, че редица банкомати в страната вече позволяват не само да тегленето на пари, но и внасянето на суми по дадени сметки, което може да се окаже особено полезно на фона на търсенето на отворен банков клон. Въпреки всичко горепосочено не бива да забравяме, че живеем в XXI век и най-лесният начин за управление на финансите си остава интернет банкирането. У нас повечето банки разполагат с платформи за онлайн банкиране, а някои от тях предлагат и приложения за мобилно разплащане. Именно тези опции безпроблемно финтират повечето затруднения, свързани с липсата на работещи филиали през почивните дни. Освен всичко друго повечето големи търговски обекти в страната приемат плащания на ПОС терминал (Point of Sale - от анг. ез. - точка на продажба), което прави наличието на пари в брой не особено належащо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай