26 април! Министър с голяма новина за 534 000 пенсионери

Ивайло Иванов каза ще променят ли системата

26 април! Министър с голяма новина за 534 000 пенсионери | StandartNews.com

Общо 534 000 пенсионери ще получат добавка от 100 лева за Великден. Тя ще бъде изплатена от Националния осигурителен институт на 26 април, за да може възрастните хора, които живеят под прага на линията на бедност, да получат парите преди празниците. Това съобщи в предаването „Защо, господин министър?" по bTV служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Беше взето решение от Народното събрание на всички лица, които получават пенсии под линията на бедност от 526 лв. да се изплатят по 100 лв., припомни той.

„Когато има подобен критерий като тези 526 лв., винаги има хора, които са близко до него и не получават добавки. Народното събрание реши да се дадат само на най-бедните и най-уязвимите, за тях те са и най-важни, защото наистина ще им помогнат", каза още Ивайло Иванов.

Той каза, че ресурсите на НОИ не стигат за бонуси на всички пенсионери. Те са 2,4 милиона, това би струвало 200  милиона лева, а НОИ не разполага с тях.

Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система, те се изплащат от Националния осигурителен институт, но това е изцяло политическо решение – дали да се предостави такава сума, коментира служебният министър на труда и социалната политика. Те не почиват нито на приноса на лицата в осигурителната система, нито на някакви други критерии. Те почиват на решението, което се взема, отбеляза той.

„Принципната ми позиция е, че когато се изплащат подобни бонуси, те не трябва да попадат в пенсиите и по този начин да се влияе на пенсионната система и осигурителната система на държавата", каза Ивайло Иванов. Когато те се изплащат отделно, както сега – само технически се използва базата данни на Националния осигурителен институт, не са свързани с осигурителната система и не влияят на пенсията, обясни той.

Не мисля, че подобно изплащане би повлияло на хората, все пак изборите са след два месеца – това е прекалено дълъг срок, за да повлияе на решенията им, отбеляза служебният министър в отговор на въпрос дали даването на добавки е свързано с предизборната кампания, каза министърът.

В момента се прави анализ, за да се огледа първият стълб на пенсионната система, анализът се прави от Министерството на труда и социалната политика, Министерство на финансите, Националния осигурителен институт, за да може да се види, където има пропуски, каза Ивайло Иванов.

„Налага се да са прегледат нещата на първо място заради демографската картина в страната. Не само в България, но и в цяла Европа, демографската картина е доста сложна, тъй като имаме по-дълга продължителност на човешкия живот и по-дълго се изплащат пенсии, а също така все по-малко хора са заети, за да внасят тези осигуровки и те да покриват разходите за това", отбеляза той.

Ивайло Иванов посочи още, че служебното правителство може да изготви анализа, но не може да направи цялата промяна. Ако се налага такава, тя трябва да мине през парламента, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Справедлив
преди 1 седмица

С тези трохи няма как да ни накарате да гласуваме !

Откажи