2014-а е годината на големите жп проекти

Ще обявим търг за рехабилитация на жп линията Русе-Варна, казва зам.-генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев

2014-а е годината на големите жп проекти | StandartNews.com

- Г-н Алексиев, какво планира НКЖИ по големите жп проекти за 2014 г.?

- В началото на следващата година ще обявим търга за рехабилитацията на жп линията Русе-Варна. Финансирането на проекта по ОП "Транспорт 2014-2020" още не е одобрено от ЕК, но това не пречи да обявим търга, тъй като процедурата ще отнеме поне 6 месеца. Индикативният бюджет на проекта е 305 млн. евро. Той включва средства от ОП "Транспорт" и държавния бюджет и предвижда пълна рехабилитация на цялото трасе на най-старата жп линия у нас. Проектът вече беше представен в Брюксел и се прие добре, тъй като имаме пълна проектна готовност за него и единствено остава издаването на разрешението за строеж. Идеята е, докато средствата по ОП "Транспорт 2014-2020" бъдат одобрени, търговете за петте лота по проекта да приключат и победителите да бъдат обявени. Така усвояването на евросредствата за модернизацията на жп линията ще е гарантирано без забавяне.

- Имате ли готови технически проекти за други големи жп обекти с европейско финансиране?

- Подготвяме да пуснем в началото на 2014 г. търгове за техническо проектиране на рехабилитацията на жп линиите София-Септември, Видин-Медковец, София-Драгоман и Пловдив-Бургас (Фаза 2). Заданията за тях вече са готови и ще ги обявим през март-април догодина. Става дума за изготвянето на техническите проекти с парцеларни планове на базата на вече изготвените идейни проекти, което ще отнеме около година.

- Откъде ще се финансират тези проекти?

- Проектите за рехабилитация на жп линиите София-Септември и Пловдив-Бургас (Фаза 2) ще се финансират от ОП "Транспорт 2014-2020", а Видин-Медковец и София-Драгоман - от новия инструмент за Европейска свързаност (Connecting Europe Facility). Общият бюджет на четирите проекта е около 1,6 млрд. евро, 15% от които са национално съфинансиране.

- Защо не обявите търговете за проектиране и строителство, както сте го правили винаги досега, а само за техническо проектиране?

- Защото сменяме стратегията. Смятаме за следващия програмен период да се откажем от досегашния тип договори за проектиране и строителство, тъй като те водят до много сериозни проблеми. Затова първо ще се съсредоточим върху подготовката на техническите проекти, на чиято база ще се обявяват търговете за строителство. Причината е, че през този програмен период доста си изпатихме от идейните проекти.

Досега повечето договори, които сключвахме, бяха за проектиране и строителство на базата на идейни проекти. Избраният изпълнител трябваше да изготви технически проект и после да го изпълнява. Това почти винаги създаваше проблеми, защото при идейния проект не са направени пълни геоложки, геодезични и хидроложки проучвания на съответните терени, което водеше до много грешки, особено при пресичанията с други инфраструктури - пътна, енергийна и пр. Затова винаги се налагаше да се правят допълнителни отчуждения на терени заради стъпки на различни надлези например. Защото ако не е изчислен правилно дори и един квадратен метър терен, трябва да се извърви цялата процедура по отчуждението от начало до край - с промяна на ПУП или парцеларен план и пр. А когато се наложи това да се прави при вече сключен договор, това освен до закъснение води и до поскъпване на проекта. Проблемът у нас се създава и от това, че ЗУТ не следва логиката на инвестиционния процес, тъй като поначало е създаден за високото строителство, а не за линейна техническа инфраструктура, което също създава проблеми.

- Няма ли да излезе по-скъпо първо да се обявят търгове за техническо проектиране, а после - и за изпълнение?

- Напротив. Когато имаме готови технически проекти, избраните строители ще ги получат и ще ги изпълняват, като рисковете ще са много по-малко. Защото когато сключваш договор върху готов технически проект и издадено разрешение за строеж с направени пълни проучвания, много по-малко изненади може да се появят при изпълнението. А сега разрешението за строеж трябва да се вземе от изпълнителя, при което започва едно страшно изнудване - от общини и от всички останали. Така например нас на гара Свиленград ни натовариха с допълнителни изисквания от "Гранична полиция", от Агенция "Митници" и пр. Всяка община нещо иска, за да си реши някакви свои проблеми, което в крайна сметка довежда до това да се излезе от обхвата и от бюджета на проекта. А когато има готов технически проект и издадено разрешение за строеж - вече никой няма право да иска нищо. Докато сега всички гледат на нас като на златна кокошка.

Затова е много по-добре първо да обявим търговете за техническо проектиране, за да ни е лесно после при строителството. Това ще ни гарантира то да бъде изпълнено по-бързо и за средствата, които са договорени.

- Каква ще е цената на един технически проект?

- Реално пълното техническо проектиране на един железопътен обект, заедно с провеждането на пълна геология, геодезия и хидрология и с изготвянето на парцеларните планове излиза около 120-130 хил. лева на километър, като цената зависи от терена и от сложността на самия обект. Въпреки това проектите ще излязат много по-евтино за държавата. Освен това по принцип разходите за проектиране на един изпълнител на обект традиционно са по-големи, отколкото на едно проектантско бюро, а и той винаги се опитва да вложи допълнителни работи по проекта, за да спечели повече, а проектантът прави проекта обективно, тъй като след това няма той да го изпълнява.
Така 2014 г. се очертава като годината не само на голямото строителство, но и на мащабното проектиране на най-големите жп обекти у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай