Защо да се обединяват вузовете? Отговаря просветният министър

Според Николай Денков страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика

Защо да се обединяват вузовете? Отговаря просветният министър | StandartNews.com

Предложението за обединяване на по-малките висши училища у нас е провокирало различни реакции у ректорите, съобщи пред БНТ министърът на образованието и науката Николай Денков.

Целта на предложението е, обединявайки се висшите училища да излязат по-напред в световните академични класации и по този начин да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори.

По думите на Денков проф. Анастас Герджиков, ректор на най-старото висше учебно заведение - Софийския университет "Св. Климент Охридски", е подкрепил идеята му като дори е изчислил, че ако се слее с друго голямо висше училище у нас, той може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите училища, защото ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения, посочи Денков. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

От министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроект след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година, каза Денков.

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година. Това обсъжда ръководството на министерството, съобщи още Николай Денков.

Освен зелените сертификати, до 20 март е възможно да отпадне и масовото тестване в училище, обяви Денков. Последна дума за това обаче ще има министерството на здравеопазването.

"Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем", допълни министърът.

В момента се търси механизъм за превенция на агресията и насърчаването на социализацията в училище. Пуснати са анонимни анкети до директори и ученици за случаите на агресия, с които те се сблъскват и причините, които са провокирали агресорите. Денков подчерта, че за преодоляването на този проблем е нужно и участието на родителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай