Вече има тестове за малките ученици в цялата страна

121 000 теста заминават за последните 11 области

Вече има тестове за малките ученици в цялата страна | StandartNews.com

Нови 121 000 теста заминават за последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. Днес те ще бъдат раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област.

Там ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от I до IV клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата, съобщиха от МОН. Най-много деца ще учат присъствено в Стара Загора – 5054 и в Хасково – 4045. Най-малко са желаещите във Видин – 829.

Дали занятията ще започнат в понеделник или вторник следващата седмица зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.   

Тестовете са от двата вида, избрани от Министерството на здравеопазването в първата обществена поръчка. 40 000 броя са от типа, който вече се използва в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което пробата се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива тестове ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София област.  

81 000 от пристигналите тестове са от втория вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Те са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за изчезнала. Тези тестове ще бъдат разпределени в училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай