Севлиево заслужава отговорно управление

Севлиево заслужава  отговорно управление | StandartNews.com

Йордан Стойков, кандидат на БСП за кмет на Севлиево

- Г-н Стойков, защо се връщате в местната политика, кандидатирайки се за трети мандат като кмет на Севлиево? След като вече бяхте депутат, не са ли по-големи амбициите ви?
- Какво значение имат личните ми амбиции, когато съм преди всичко севлиевец. Аз познавам проблемите на този град както себе си. Познавам и повечето от моите съграждани. През последните 4 г., когато в общината управлява ГЕРБ, Севлиево сякаш не е същият град. И хората се промениха. Появи се разделение, което ми е трудно да приема, макар че разбирам откъде са корените му.

Две неща надделяха, за да се реша да вляза в кметската надпревара. Първото е емоционално. След инцидента, който претърпях преди повече от година, получих изключително силна подкрепа от севлиевци. Дори непознати ме спираха на улицата, за да ми пожелаят бързо оздравяване и възстановяване. Този заряд на доброжелателност ме ласкае, но аз съм отговорен човек и си давам сметка, че хората имат определени очаквания от мен. Другата причина, поради която съм отново кандидат за кмет на Севлиево, е мястото, което общината заема в рейтинга на активната прозрачност на Програма "Достъп до информация" за 2014 година. През 2011 г. бяхме обявени за най-проспериращата община, а през 2014-та сме на 434-то място от 530 институции. Моята цел е да върнем Севлиево на верния път.
- Може ли тези констатации да са показателни за левия и десния модел на управление на една община?
- Най-общо казано, управлението на левицата е свързано с грижа за хората. В периода 1995-2011 година Севлиево бе управляван от левицата. И това са годините на изключителен възход за общината, когато тук бяха разкрити редица нови производства и инвестирани милиони долари и евро. По време на лявото управление на общината безработицата бе най-ниската в страната, а журналистите наричаха града ни българския Хонконг. Кажете ми колко са малките градове в България, които имат по две галерии, две радиа, два вестника, свой новинарски тв канал. Дали има друг град с мащабите на Севлиево, в който има три детски школи по рисуване, футболна школа, три езикови центъра и три школи, които подготвят деца с талант в пеенето. Севлиево има фолклорен танцов ансамбъл, имаше и духов оркестър със 100-годишна традиция, който за жалост бе закрит от сегашното управление. Казвам всичко това, за да подчертая, че когато сме управлявали, сме мислили еднакво отговорно и за бизнеса, който създава благата и осигурява достоен живот на нашите съграждани, но и за тяхната духовна храна и възможности за децата им. Защото днес повечето млади бягат към големите градове.

Знам, че възможностите на големия град са повече. Но ние сме работили така, че децата ни да не се чувстват хора от дълбоката провинция, а да бъдат мотивирани да остават да работят в Севлиево, след като получат образование. Знам, че е трудна задача. Но един град без амбиции няма и бъдеще.
- Какви са приоритетите ви? Кои са трите големи обещания, които дадохте на съгражданите си?
- Коалиция "Избираме Севлиево", в рамките на която водеща е БСП, се явява под номер 19 в интегралната бюлетина за местния вот. Затова и ангажиментите, които поемаме пред гражданите, са 19. Високият номер ни дава възможност да поемем повече ангажименти. Те са свързани основно с отваряне на общината към хората и отключването на администрацията към гражданите. Ще запазим размера на местните данъци и такси, ще намалим размера на завишените през последния мандат стойности на административните услуги. Ще спрем безпринципната разпродажба на общинска собственост. Само през 2014 г. Общинският съвет в Севлиево е взел решение за продажба на 13 000 дка земи. Поех ангажименти за ремонти на сградите в основните училища в общината. Още през 2007 г. започнахме да разработваме подобни европейски проекти. Нашата голяма болка е решаване на проблема за водоснабдяване на град Севлиево и селищата в общината. Ангажирахме се всяка година във всяко едно 34-те села в общината да бъде правен основен ремонт на по една улица. Взехме и решение да предоставим 1 млн. лв. капиталови разходи за населените места извън Севлиево.
- Ще може ли да се справите? За някои от поетите ангажименти се изисква сътрудничество с централната власт, ще получите ли съдействие?
- Не се страхуваме от работа. Не се притесняваме да чукаме по министерски врати, за да искаме съдействие и подкрепа. Доходите на гражданите със сигурност няма да можем да повишим, но никой няма да бъде оставен в нужда и да се чувства изоставен. Децата от чужбина няма да можем да върнем, но трябва да изградим онези мостове с бизнеса, които да осигурят работа на младите и техните родители. Всичко това не би могло да се случи без съвместната работа с правителството. След като минат местните избори, политиката трябва да бъде заменена от прагматизъм. Убедени сме, че това трябва да бъде и ще бъде нашата политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай