Родителски караул пести отпуски

По-дълга учебна година за малките

Родителски караул пести отпуски | StandartNews.com
  • По-дълга учебна година за малките
  • Преподаватели вдигнаха ръце - сутрин готвят уроци, следобед им казват да дават само проекти

По-дълга учебна година за децата от първи то шести клас обмисля държавата. Удължаването ще е с около две седмици през лятото. Решението ще зависи от развитието на пандемията, обясниха от МОН. Следващата седмица министерството ще сондира мнения на всички представители на сектора - директори, синдикати и родители, за да прецени какво ще бъде най-адекватното решение.
"Няма как да оставим децата неангажирани, но може те да работят върху проекти", коментира просветният министър Красимир Вълчев. Децата имат регламентирана по документи една такава проектна седмица, но тя може да бъде разширена. Междувременно обаче социалните мрежи и професионалните групи на учителите изпушиха от притеснения какво точно ще се случва, след като децата бъдат затворени до 21 декември. Първоначално бе оповестено, че ще върви дистанционно обучение, както по време на извънредното положение. Много от родителите обаче се възмутиха и заплашиха министерството с петиция, защото отпуските им са изчерпани и нямат възможност за неплатено отсъствие от работа, за да наглеждат децата си и в същото време да се борят с драмите на дистанционното. Особено като се има предвид, че първолаците още не са научили цялата азбука, а само няколко букви, и в някои региони едва ли ще наваксат това.
"Миналата учебна година извънредното положение бе в края на годината и децата поне бяха усвоили буквите и числата до 10, така че можеше да даваме домашни. Сега разчитаме само на съвестните родители", коментира учителка на първи клас. Директорка на училище в ромска махала заяви, че министерството е подсигурило техника за дистанционно обучение, но родителите подхождали към нея по два начина - едните директно я носели в заложната къща, а другите я отказвали, за да не я повредят и да не се наложи да я плащат. От Асоциация "Родители" предлагат просто решение за отделните класове, което на някои места вече е в сила - всеки ден една майка отговаря за четири-пет деца от малките класове, като надзирава дистанционното им обучение. По този начин им се налага да вземат само по един ден неплатен отпуск, а в същото време и за децата е по-интересно, защото все пак общуват.
Много от директорите признават, че при тестването за входно ниво на децата в началото на тази година се усещат дефицити в познанията на децата. "При по-малките, особено първи и втори клас, тези дефицити са по-големи. При гимназистите разликата е както и в предишни години", коментира Асен Александров, директор на 51-во СУ. Негови колеги посочват, че отличниците се справят все така добре, но изоставащите нямат възможност да наваксат. "Липсва също емоцията и живият контакт. Знания могат да се наваксат и по-късно, но контактът между децата на този етап трудно ще се компенсира", коментира Леда Аврамова от частно начално училище. Асен Александров и Диян Стаматов, председатели на двете основни директорски организации, споделиха също, че вече не могат да намерят заместващи учители, след като някой от преподавателите им се разболее. "Повече от месец търся заместник на учител по литература", коментира Александров. Ситуацията ще бъде още по-притеснителна, когато заместващ учител влезе в zoom-виртуалната класна стая заедно с тридесетина ученици, които не го познават и едва ли им се учи. Стаматов сподели, че в зависимост от развитието на обстановката може да се заговори и за нулева година, но Александров бе на мнение, че няма да се наложи, главно защото така ще се обезценят усилията и на учители, и на ученици, които преподават по време на пандемията.
Детските градини пък протестират остро, защото, след като не работиха по време на пандемията, вече са изчерпали всички свои платени отпуски и за тях така и не е предложено решение.  Дори и с анекса към колективния трудов договор, който добави по 20 дни към платения им отпуск заради пандемията, те отново трябва да останат без работа до Нова година. Председателят на синдикат "Образование" Юлиан Петров смята, че може да се потърси допълнително договаряне с МОН, така че сумите за периода на локдаун все пак да им бъдат платени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай