Четвъртък,

Набелязват мерки срещу риска от отпадане от училище

От: Стандарт -
125
Набелязват мерки срещу риска от отпадане от училище
A
A
A

Областният управител на Враца Малина Николова проведе заседание, на което беше представена информация за функционирането на Механизма по обхващане и задържане на деца и ученици в детските градини и училищата и дейността на екипите в съвместната им работа с държавните звена. На заседанието бяха набелязани и мерките по превенция на риска от отпадане от образователната система.

„Отчетът за дейността на екипите за обхват и функционирането на Механизма през последните две години е важна отправна точка за бъдещите ни съвместни действия и координацията между институциите. Важно е също така да популяризираме постигнатите резултати и добри практики по дейността за обхващане на децата и учениците“, отбеляза в началото на срещата Малина Николова.

Началникът на регионалното управление на образованието - Враца Галина Евденова представи детайлна информация за дейността на екипите по обхват и постигнатите резултати по разписаните в Механизма задължения на страните. Тя уточни, че са направени близо 2300 обходи, а върнатите в клас ученици са 397. Обезпокоителен е фактът, че 579 са учениците от областта, които са заминали в чужбина, 238 не са открити на адрес, а 43 са отказалите се да бъдат записани в учебно заведение. Наложени са 188 наказания на родители, по реда на чл. 347 от ЗПУО с глоба в размер от 50 до 150 лв.

По данни на РУО за учебната 2018/2019 година са отпаднали общо 71 ученици, като 52 от тях са под 16 години. „Най-много отпаднали ученици има в община Бяла Слатина – 22-ма и в общините Борован и Оряхово – по 10.  За недопускане на отпадане от училище е необходима активна дейност от образователните институции, продължаващи междуинституционални мерки и взаимодействия, а също и нормативни промени, гарантиращи родителската ангажираност“, съобщи Галина Евденова.
Най-голям е делът на учениците, които са отпаднали поради голям брой отсъствия, както и заминаване в чужбина, преместване в друга област, семейни или социални проблеми.

На заседанието бяха предложени мерки за превенция и споделен опит на общините за намаляване на отпадането на деца и ученици.  
Началникът на РУО–Враца отбеляза, че предстоят промени в Механизма, като се предвижда създаване на постоянно действащи екипи в детските градини и училищата (екипи за превенция), прецизиране на срокове и отговорности на участниците, организиране на регулярен обмен на информация между ангажираните институции и координиране на техните съвместни действия за налагане на дисциплиниращи санкции за родителите.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички