Момичета на опашка за военни лекари

Обучението е безплатно, а накрая си тръгваш с две дипломи

Момичета на опашка  за военни лекари | StandartNews.com

Преди да положат Хипократова клетва, се заклеват пред родината

От две години в България съществува една не много популярна, но важна специалност - военен лекар. Студентите, които решат да я усвояват, учат във Висшето военноморско училище и Медицинския университет във Варна, а специализират във Военно-медицинска академия, която поема и таксите им за обучение.

На финала младите хора си тръгват с две дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

"Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време - при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други", разказа пред "Стандарт" началникът на Военно-медицинска академия бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация", допълни той.

Така през 2017 година за първи път в България Военномедицинска академия, съвместно с Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”-Варна и Висше военноморско училище „Н.Й.Вапцаров”, започват да обучават бъдещи военни лекари.

Образованието включва тренировки за оцеляване в тежки условия, както и медицински знания и практика. Хуманизмът на лекарската професия и честта на пагона ще формират бъдещите специалисти.

38 са курсантите, които в момента се обучават в първите два курса. От тях 25 са момичета, а 13 са момчета. Още преди да са положили Хипократова клетва, те вече се заклеха пред Отечеството. Така започна изграждането им и като офицери, и като лекари.

А резултатите са впечатляващи, заяви ген. Мутафчийски. "Специалността "Военен лекар" предлага много изпитания, но и сигурна реализация", допълни той. Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, а най-хубавото е, че младежите имат гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години. 

Избирайки пътя на военен лекар, бъдещите медици получават статут на курсант с осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, възможност да присъстват на научни форуми, таксите за които се поемат изцяло от ВМА. 

"След толкова активно демилитаризиране на Военномедицинската служба е време да обърнем тренда. Това е един проект, който ще има успех далеч във времето, но точно от такива дългосрочни неща се нуждае ВМА.

Пробихме системата, за да осигурим бъдещото на Военномедицинската служба. В тези два курса виждаме доста мотивирани деца. След като завършат, те имат своето място в частите – определен е минималният срок от 3 години за работа в поделение. След това имат осигурено място за специализация във ВМА и по-нататъшна кариера. Всичко, разбира се, ще бъде на конкурсно начало, защото искаме най-доброто", коментира ген. Мутафчийски. 

Обучението по специалност „Медицина" в МУ-Варна отговаря на най-високите национални и международни стандарти, а във Военноморското училище курсантите усвояват управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят. В последните 3 години от обучението акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху: организация на медицинското обслужване, превантивна военна медицина, военномедицинско снабдяване, военномедицинско управление, военномедицинска експертиза, военна хирургия, военна токсикология и други. 

След като завършат, новите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво. Сред приоритетните за военните лекари специалности са хирургия, ортопедия и травматология, анестезиология и интензивно лечение, психиатрия, пластична хирургия и изгаряния, вирусология, спешна медицина, инфекционни заболявания и епидемиология. 

В допълнение, военните лекари са единствените медици в България, за които е предвидена възможността да придобиват втора и последваща специалност с ясно определена процедура.

"Целта ни е тези млади хора да имат ясен хоризонт за развитие и предвидимо бъдеще", категоричен е бригаден генерал Мутафчийски.

В момента ВМА и нейните съмишленици са в очакване на третия випуск с курсанти. Кандидатите ще бъдат селектирани в края на лятото след положени изпити по химия, биология, физическа подготовка, психологична оценка, медицинско освидетелстване на годността и писмен тест по английски език.

Най-добрите ще имат възможността да присъединят към предизвикателството „Военен лекар”. 

От ВМА коментират, че съчетанието от хуманизма на лекарската професия и отговорността на офицерската кариера ще формират в завършилите лидерски умения, организираност и дисциплина, които се ценят високо във всяка сфера на обществения живот и гарантират успех. Добрата подготовка пък им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай