Гимназия по фризьорство готви съдебни служители

Няколко училища в страната обявяват и специалност офис мениджър, без обаче да се посочва какво точно се изучава там

Гимназия по фризьорство готви съдебни служители | StandartNews.com

Съдебен сътрудник е най-новата специалност, която училищата въвеждат след седми клас. Поне в една трета от българските области тя присъства в списъка за прием. Чрез нея школата се опитват да запълнят недостига на специалисти със средно образование в съдебната система, които да са компетентни да изготвят отделни документи.

Куриозното е, че в някои градове, включително София, това се прави и от училища, които нямат подобен профил. В столицата например подобно място е оповестила Професионалната гимназия по фризьорство. Директорът на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева заяви пред "Стандарт", че училището има капацитет да провежда подобно обучение, защото и директорът има подобна специалност. Школото щяло да провежда дуално обучение /тоест и в реална работна среда/ с благословията на Висшия съдебен съвет, като най-вероятно децата ще карат стажа си в Софийски районен съд, където ще усвояват основните умения за съдебен служител.

Подобни специалности са обявени и в региони като Пловдив и Враца, но там те са в профилирани гимназии.

Иначе няколко училища в страната обявяват и специалност офис мениджър, без обаче да се посочва какво точно се изучава там. Според специалисти практиката показва, че в единия от случаите офис мениджърът е човекът, който отговаря горе-дуло за климатика и тиксото, а в други, шефът на регионалния клон например на банка, който е израснал от определена позиция. Не е ясно какво ще изучават бъдещите мениджъри.

В столицата има вече и специалност за поръчково производство на облекла и за бутиково производство на облекла в двете основни гимназии по моден дизайн. Едната предлага и рекламна графика.

Гимназията в Бистрица пък е обявила профил "туристическа анимация", която напоследък е хит в някои от курортите ни. Новост е и "Организация на туризма" в училището в Нови Искър. 
Тази година държавата залага на повече паралелки в професионалните гимназии, но все още не е ясно колко от тях ще бъдат запълнени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай